Image

Detaljplanen för Karlastaden har vunnit laga kraft

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för Karlastaden på Lindholmen i Göteborg har vunnit laga kraft. Vägen ligger nu öppen mot en officiell byggstart av Nordens högsta hus.
Publicerad den 27 December 2017
Detaljplanen för Karlastaden har vunnit laga kraft. Bild: Karlastaden
Detaljplanen för Karlastaden har vunnit laga kraft.

Cirka fyra veckor har passerat sedan mark- och miljödomstolen avslog de överklaganden som kommit in mot Göteborgs stads kommunfullmäktigebeslut kring detaljplanen gällande Karlavagnsplatsen, där den nya stadsdelen Karlastaden ska växa fram.

Inga ytterligare överklaganden har kommit in och därmed har detaljplanen vunnit laga kraft. Vägen ligger nu öppen för att komma fram till en officiell byggstart av den första, och största, byggnaden i stadsdelen, Karlatornet.

– Efter att ha arbetat med detta projekt sedan 2004, så kan man bara kort säga: Äntligen, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group.

Just nu pågår ett omfattande pålningsarbete för Karlatornet som beräknas vara klart i sommar. Därefter är ambitionen att påbörja arbetet med att resa det som kommer att bli Nordens högsta hus. År 2021 är tanken att Karlatornet ska stå klart.

Karlatornet är den första byggnad som kommer påbörjas. Totalt omfattar den nya stadsdelen åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler. I slutet av 2018 påbörjas även grundläggning av kvarter 2, 3 och 4.

– Det här är naturligtvis ett fantastiskt roligt besked. Vi är många här på Karlastaden som arbetat hårt för detta och nu ser vi fram emot bygglovet, säger Christer Klint, tillförordnad vd på Karlastaden Utveckling.

Karlastaden Utveckling AB är det projektbolag, ägt gemensamt av Serneke Group AB och NREP, som utvecklar den nya stadsdelen med bostäder och kommersiella fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hon föreslås bli ny vd för Stockholmshem

Bolag Nuvarande vd:n Anette Sand ska gå i pension vid årsskiftet – nu kan Fastighetssverige berätta vem som föreslås bli hennes ersättare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige