Image

De får utforma Kirunas nya stadskärna

Bygg/Arkitektur Bidraget Kiruna 4-ever vann arkitekttävlingen om Kirunas framtida stadskärna. Bakom förslaget står White arkitekter tillsammans med Ghillardi + Hellsten Arkitekter, Spacescape AB, Vectura Consulting AB och Evidens BLW AB.
Publicerad den 4 Mars 2013

2007 togs beslutet att flytta hela Kirunas stadskärna för att ge LKAB:s gruva möjlighet att växa. Utmaningen att skapa det framtida Kiruna lockade arkitekter från hela världen. Totalt 56 olika team anmälde intresse, varav tio valdes ut att gå vidare i tävlingen.

Nu har alltså en vinnare utsetts.

- Att hantera tio stycken intressanta förslag har varit en utmaning. Förslagen har olika förhållningssätt till uppgiften och just därför ger de sammantaget en stor kunskapsmassa med stort värde för det fortsatta arbetet. Till sist är det juryns uppdrag att utse en vinnare. Vårt val har fallit på Kiruna 4-ever, det förslag vi bedömt som bäst på att hantera planering och process som en helhet. Förslaget är också robust och utvecklingsbart inför kommande bearbetningar, säger tävlingsjuryns ordförande Christer Larsson.

– Jag blev helt exalterad när beskedet kom. Att i princip designa en helt ny stad är ett historiskt uppdrag som inte många arkitekter får vara med om. Det är en stor bekräftelse för vårt unika sätt att jobba med hållbar stadsutveckling, säger Monica von Schmalensee, vd på White.

Det vinnande förslaget ”Kiruna 4-ever” ger möjlighet att med en långsiktig och hållbar vision vidga staden österut och utveckla dess unika mix av människor, kulturer och livsval i en välkomnande, global stad, i nära relation till den unika arktiska naturen. Förslaget vill skapa ett besöksmål av stor dignitet, attraktiva mötesplatser och fantastiska boendemiljöer.

– Våra idéer på hur och vart man ska flytta Kiruna är baserat på kunskap bakåt, på vad man har idag, tillsammans med en stark vision framåt. Kiruna ska vara en internationellt uppmärksammad mönsterstad, säger Mikael Stenqvist, ansvarig arkitekt bakom det vinnande förslaget.

Utgångspunkten för tävlingen har varit att skapa ett nytt attraktivt centrum där offentlig service integreras med bostäder, arbetsplatser och kommersiella funktioner. Betydelsen av promenadvänliga gator, torgbildningar liksom sociala mötesplatser och arkitektoniska kvaliteter har betonats.

- Den nya stadskärnan ska vara en plats som Kirunaborna tar till sitt hjärta – ett centrum som stärker Kirunas identitet och som man är stolt över. Min bedömning är att det vinnande förslaget har förutsättningar att lyckas med det, säger Kristina Zakrisson, Kirunas kommunalråd.

Avsikten är att det vinnande förslaget ska utgöra grunden för kommunens fortsatta arbete med att ta fram en så kallad strukturplan för det nya Kiruna. Planen kommer att tas fram tillsammans med det vinnande teamet och i dialog med Kirunaborna, näringsidkare med flera och presenteras till hösten. Kommunfullmäktige kommer den 26 mars att lägga fast inriktningen på det fortsatta arbetet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson adderar nytt uppdrag: "Perfekt upplägg"

Karriär P-G Persson landar ett nytt fint uppdrag när han kliver in i Brixlys Advisory Board. För Fastighetssverige berättar den tidigare Platzer-vd:n om uppdraget, om sitt liv som styrelseproffs och om framtidsplanerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige