Image

Colliers: Höjda logistikhyror i Skandinavien

Uthyrning Enligt Colliers låg prime rents på de flesta logistikmarknaderna inom EMEA ganska stilla under andra halvåret 2011. Skandinavien var ett undantag med rejält höjda hyror.
Publicerad den 23 Februari 2012
Annons
Image

De högsta ökningarna noterades i Oslo med åtta procent och Göteborg med 6,1 procent.

- Sverige och de skandinaviska länderna avviker jämfört med de europiska länderna i och med att hyrorna har stigit. Orsaken är ett för litet utbud av effektiva logistikytor samtidigt som vi inte sett någon avmattning av efterfrågan. Hur efterfrågan utvecklar sig framöver är dock osäkert. Vi ser inga reella tecken på avmattningen och eventuella framtida kostnadsbesparingar driver snarare på efterfrågan på effektiva logistikytor, Erik Barnekow, affärschef industri & logistik på Colliers International.

Betydande fall under andra hälften av 2011 noterades i Wien (- 9 procent), Geneve (- 6,3 procent) och Aten (-6 procent). På de marknader som hade upplevt de mest betydande fallen under de första sex månaderna av 2011 låg prime rents kvar på samma nivå, med Aten ”som ett tydligt och föga förvånande undantag”, skriver Colliers.

För helåret 2011 presterade Moskva och Tallinn bäst med ökningar på 19,2 procent respektive 17,5 procent.

Colliers International EMEA Industrial and Logistics Rents Map innefattar prime rents och yields för industri och logistik på de största marknaderna i regionen.
(EMEA = Europe, Mellanöstern och Afrika.)

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till at...

Läs mer om Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY