Image

Colliers: Cross border-transaktioner fortsätter att öka

Sverige Colliers har gett ut Nordic Real Estate Review för årets tredje kvartal. I den framgår bland annat att andelen cross border-transaktioner fortsätter att öka.
Publicerad den 10 Oktober 2012

Colliers Nordic Real Estate Review är en analys av den nordiska hyres- och fastighetsmarknaden i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Rapporten ger en överblick över fastighetsmarknaden och den makroekonomiska situationen i varje land.

Norden uppfattas ofta som en fastighetsmarknad för utländska investerare, men det finns olikheter, skriver man i rapporten. Generellt sett har antalet transaktioner i de nordiska länderna ökat under första halvan av 2012 jämfört med samma period förra året. I Sverige har det genomförts några stora transaktioner och totalt sett har det skett en ökning i antal transaktioner. Även Norge har haft en ökning, dock mindre, i antal transaktioner. Finland och Danmarks transaktionsmarknad ligger på samma nivå som förra året, framgår det i rapporten.

Andelen cross border-transaktioner fortsätter att öka i Sverige och Danmark och i Sverige uppgick andelen cross border-transaktioner till 24 procent under det första halvåret 2012. I Sverige är det dock fortfarande en stor andel lokala fastighetsbolag inblandade i de genomförda transaktionerna. Även Norge och Finlands transaktioner domineras av lokala aktörer. Sverige har fortfarande den mest transparenta marknaden vilket gör att intresset är stort bland utländska investerare.

Alla fyra nordiska länder har begränsningar när det kommer till finansiering. Särskilt i Sverige har marginalerna ökat kraftigt vilket medför extra kostnader för investerare. Finansieringen är mest begränsad i Danmark där exempelvis små- och medelstora banker endast tillåts ha en exponering om 25 procent till
fastighetsmarknaden.

Ämnen

Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till at...

Läs mer om Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY