Image

Centeni säljer tre stora citygallerior

Transaktioner Centeni säljer nu citygalleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian. Affären är det största enskilda retailförvärvet som har genomförts i Sverige av en inhemsk köpare.
Publicerad den 22 December 2011
Annons
Image
Mats Hederos. Bild: AMF. Bild: AMF Fastigheter
Mats Hederos. Bild: AMF.

AMF Fastigheter köper citygalleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian av Centeni. Affären är det enskilt största retailförvärvet som har genomförts i Sverige av en inhemsk köpare.

– Vi ser fram emot att tillsammans med våra hyresgäster långsiktigt fortsätta utveckla Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian till attraktiva gallerior som stockholmarna vill besöka, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

- Vi kan inte tänka oss en bättre ägare av dessa gallerior. AMF Fastigheter är en långsiktig och ekonomiskt stark aktör med god branschkunskap som kan förvalta och utveckla beståndet, säger Lars Linder-Aronson, styrelseordförande för Centeni som ägs av Royal Bank of Scotland.

Fastigheterna förvärvas i tre separata aktiebolag och omfattar en uthyrningsbar yta om drygt 60 000 kvadratmeter.

Parterna är överens om att inte offentliggöra köpeskillingen. Fastighetssverige bedömer den till strax under fyra miljarder kronor.

Tenzing var rådgivare åt säljaren Centeni.

Jones Lang Lasalle och PwC var rådgivare åt AMF.

- Detta är den största transaktionen innefattande retailfastigheter i Sverige under 2011 och det största enskilda retailförvärvet någonsin i Sverige av en inhemsk investerare. Vi förväntar oss att den totala transaktionsvolymen för retailfastigheter i Sverige under 2011 kommer att uppgå till cirka 16 miljarder kronor, en investeringsvolym som ger en topp 5-placering för Sverige i Europa. Tack vare en hög efterfrågan från både inhemska och utländska investerare på attraktiva retailobjekt förväntar vi oss att trenden fortsätter under 2012, säger Daniel Gorosch, chef Capital Markets på Jones Lang Lasalle.

– Vi är glada att tillsammans med övriga rådgivare ha kunna bidra till AMF Fastigheters ambition att växa inom segmentet handelsfastigheter i Stockholm och det har varit en spännande utmaning att vara delaktig i en av årets största fastighetsrelaterade transaktioner. Var och en av de förvärvade tillgångarna utgör landmärken och är det ledande alternativet för handel inom respektive delmarknad, säger Robert Fonovich, branschansvarig för fastigheter inom PwC.

Förvärvet är villkorat av Konkurrensverkets godkännande. Tillträde beräknas kunna ske under första kvartalet 2012.

Affären innebär att Centeni nu endast har kvar Skärholmen Centrum i sitt bestånd.

- Centeni fortsätter driva Skärholmen Centrum. Försäljningen av innerstadsgalleriorna möjliggör nu en fortsatt ökad fokusering på den långsiktiga utvecklingen av centrumet, Lars Linder-Aronson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige