Image
Boländerna 9–1.
Boländerna 9–1. Bild: Sweco

Castellum nyckelspelare när Uppsala expanderar citykärnan

Bolag Nu kliver stadsdelen Främre Boländerna ur skuggorna och in i Uppsalas finrum. Med nya kontorsbyggnader, butiker, restauranger utökas den växande stadskärnan i landets fjärde stad. Kommunen har nu beslutat om samråd för den första av flera detaljplaner. "Det handlar om ett område med perfekt läge och enorm potential. Vi har en framträdande roll och deltar aktivt i den spännande utvecklingen", säger Robert Ahlstedt som är affärsområdeschef på Castellum i Uppsala.
Publicerad den 19 Juni 2020

Främre Boländerna ligger direkt öster om järnvägen och det livliga Resecentrum. Området har länge dominerats av småskalig industri och logistikverksamhet. Jobb och arbetsplatser är också ledstjärnor i visionen om en framtida bebyggelse med arbetsplatser i form av kontor, hotell och laboratorier. Tanken är att ge stadsdelen ett levande stadsliv dygnet runt. Uppåt 11 000 personer kan komma att verka här i innerstadens entreprenöriella nav, där direktkopplingen till järnväg och närheten till Arlanda och Stockholm är uppenbara fördelar.

– Med vår erfarenhet av att skapa framgångsrika och innovativa arbetsplatser finns alla möjligheter att möta kraven på framtidens arbetsliv, inte minst när det gäller hållbarhet och hälsosamma arbetsplatser, säger Robert Ahlstedt.

För att kunna genomföra omvandlingen justerar kommunen etappindelningen så att genomförandekraften ökar för etapp Ställverket, som även utökas med en av de större fastigheterna i området, Boländerna 8:1. Planområdet Ställverket är cirka 8,5 hektar stort och omfattar 14 fastigheter med sammanlagt tio olika fastighetsägare. Planen medger byggnader på upp till 36 meters höjd närmast Resecentrum och vid de större parkerna.

– Boländerna ligger bokstavligen granne med Centralstationen, mer centralt än något annat läge med utvecklingspotential i Uppsala. Vi är stolta och väldigt engagerade i denna satsning på näringslivet i landets fjärde stad, säger Robert Ahlstedt.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), konstaterar att Främre Boländerna blir ett attraktivt läge för arbetsplatser i en levande stadsmiljö och lyfter fram samarbetet med de fastighetsägare som medverkar aktivt i planeringen. Aktuella fastighetsägare i dagsläget är Castellum, Vasakronan, Rosendal, Stiffler, Pronordic, BRF Kvoten, Nylunds och Weilands.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Tungviktare om popsegmentets tillväxt: "Annars kan vi lägga ner allt"

Bolag Samhällsfastigheter går som tåget och segmentet har stärkts ännu mer under coronakrisen. Under ett webbinarium ordnat av rådgivningsbolaget JLL berättade fyra av de tyngsta vd:arna inom segmentet om sin syn på branschens popsegment nummer ett. Hur resonerar SSB:s Ilija Batljan kring framtiden för social infrastruktur och hur ska Fredrik Brodins snart noterade Offentliga Hus fortsätta vinna andelar?

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY