Image

Boklok utvecklar demensboende på Ekerö

Bostäder Tillsammans med Stiftelsen Silviahemmet ska Boklok utveckla bostäder för personer med demenssjukdom kallat Silviabo.
Publicerad den 19 Maj 2016

Sex lägenheter i två byggnader med särskild anpassning planeras i närheten av Silviahemmets dagverksamhet på Ekerö. Byggstart är planerad till december 2016 och ska stå klart för visning i maj 2017.

- Vi fick frågan om att delta och tyckte att det lätt väldigt intressant. Det här blir ett första pilotprojekt där vi kan lära oss om demensboende. Vi bidrar samtidigt med vår långa erfarenhet av att bygga på ett smart och kostnadseffektivt sätt och vår kunskap kring hur människor vill bo, säger Jonas Spangenberg, vd på Boklok.

Behovet av bostäder för personer med demenssjukdom är stort. Det finns idag cirka 160 000 personer med demenssjukdom i Sverige och antalet ökar alltjämt med den åldrande befolkningen. Bostäderna kommer att anpassas utifrån Silviahemmets kunskaper och erfarenheter.

- Alla ska kunna bo i Silviabo. Tanken är att man med demenssjukdom, själv eller med sin partner ska kunna leva med hög kvalitet i egen bostad med närhet till kompetens och social aktivering. I bostaden tas den kunskap tillvara som vi idag har om hur svårigheter i vardagen kan minimeras för den som är demenssjuk. Boendet ska ge utrymme för minst två personer att bo tillsammans, där kanske bara den ene har demenssjukdom, säger Wilhelmina Hoffman, verksamhetschef för Silviahemmet.

Bostäderna ska produceras med hjälp av fördefinierade lösningar och industrialisering till lägre kostnader, och med korta byggtider så att så många som möjligt ska kunna efterfråga bostäderna.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige