Image
Bild: Istock

Beslut om att presumtionshyror ska få justeras årligen – men "modellen kan minska byggviljan"

Juridik I två nya beslut från Svea hovrätt slås fast att presumtionshyror, en modell för hyressättning i nybyggda hyresrätter, ska få justeras årligen. Fastighetsägarna välkomnar beskedet men menar samtidigt att det finns risk att den modell för hyresutvecklingen som Svea hovrätt beslutat ska gälla, kommer att minska möjligheterna och viljan att bygga nya hyreslägenheter framöver.
Publicerad den 10 Juni 2022

I två nya beslut från Svea hovrätt slås fast att presumtionshyror, en modell för hyressättning i nybyggda hyresrätter, ska få justeras årligen.

– Vi välkomnar besluten att även nyproducerade lägenheter med presumtionshyror ska få ändras årligen. Det är en lika självklar som viktig del i förutsägbarheten för att alls våga investera i byggandet av nya hyresrätter, säger Benny Axelsson, förhandlingschef på Fastighetsägarna MittNord.

I besluten slår Svea hovrätt fast att presumtionshyrorna får höjas med hälften av vad bruksvärderade hyror på orten höjs med årligen upp till en hyresjustering om tre procent. Vid en allmän hyresutveckling därutöver får en presumtionshyra tillgodoräkna sig en höjning om tre fjärdedelar av den del av den allmänna hyresutvecklingen på orten som överstiger tre procent. En modell som är ohållbar i längden, enligt Fastighetsägarna.

– Den modell kring hyresutvecklingen som Svea hovrätt beslutat om innebär stor risk för minskad byggvilja. Kombinationen av kraftigt ökande priser på byggvaror, stigande räntor och en situation där Hyresgästföreningen allt oftare helt säger nej till presumtionshyror, innebär att möjligheterna och viljan att bygga nya hyresrätter riskerar att minska. En helt ny modell med friare hyressättning i nyproduktion vore ett steg i nödvändig riktning för att hålla uppe byggtakten i rådande läge, säger Pia Grönquist, verksamhetschef på Fastighetsägarna GFR.

Hyresgästföreningen välkomnar hovrättens beslut att presumtionshyror inte per automatik ska höjas i nivå med övriga hyror. Hyresgästföreningen ställer sig samtidigt kritisk till att rätten tagit fram en godtycklig beräkningsmodell för hyreshöjningar som riskerar sätta partssystemet i gungning.

– Vi tycker det är positivt att rätten fastslagit att hyrorna för nybyggda hyresrätter inte per automatik ska höjas i nivå med övriga hyror. Det är vettig att det görs i en skälighetsbedömning på orten, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

– Däremot är vi kritiska till att hovrätten tagit fram en godtycklig beräkningsmodell för hur detta ska ske. Den beräkningsmodellen tar inte hänsyn till de lokala förutsättningarna och innebär en intervention i partssystemet, en slags hyresreglering. Det är inte rimligt. Det måste alltid vara upp till de lokala parterna att förhandla fram hyresnivåerna. Vi hoppas att framtida beslut fokuserar mer på specifika fall istället för ohållbara generaliseringar, säger Erik Elmgren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Prisma: "Optimistiska inför fastighetsvärderingarna framöver"

Bolag Prisma Properties har lagt den tredje kvartalsrapporten för 2024 till handlingarna och kan där med bocka en av alla saker som ska avklaras under resterande del av året. För det är mycket på gång för bolaget, med vd Fredrik Mässing i spetsen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige