Image

Bara fyra intressenter vill köpa Vasakronan

AFFÄRER Bara fyra bud på Vasakronan har kommit in, enligt Dagens Industri. Det är betydligt färre än regeringen har räknat med. AP Fastigheter – som ägs av de statliga AP-fonderna – ligger bakom ett av buden. Utförsäljningen av Vasakronan bedöms ge staten runt 40 miljarder kronor.
Publicerad den 9 Maj 2008

Budtiden för indikativa bud gick ut den 1 maj, och flera analytiker som DI har talat med är skeptiska till om det är rätt tillfälle att sälja ut Vasakronan nu. Fastighetspriserna har börjat sjunka och tillgången på riskkapital är betydligt mindre än för något år sedan, vilket betyder lägre priser på så gott som alla bolag.

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell tror dock inte att det blir någon "rabatt" på Vasakronan.
- Det finns alltid pengar till bra bolag med starka kassaflöden. Alla bud vi fick in på Vin & Sprit var fullt finansierade. Vi får se när slutbuden öppnas för Vasakronan, säger han till DI.

Eftersom det är så få bud kommer antagligen alla att gå vidare och få lämna slutbud efter att ha gjort en företagsbesiktning av Vasakronan.
Sedan ska de konsortier som bjuder ordna finansiering, vilket kan ta längre tid än normalt på grund av bankernas återhållsamhet.

Slutbud väntas därför först i början av juni.
Om regeringen väljer att sälja till AP-fondernas fastighetsbolag uppstår andra problem.

AP Fastigheter skulle bli ett extremt stort fastighetsbolag med omkring 30 procents marknadsandel i centrala Stockholm, vilket skulle kunna utlösa en konkurrensgranskning i EU-kommissionen.

För att komma runt det problemet skulle AP-fonderna kunna vara köpare, men då växer kritiken om att staten säljer till staten.
- Man kan ju fråga sig om det då är någon försäljning. Staten byter ju bara underkläder med sig själv, säger en kritiker till DI.

Men Mats Odell tycker inte att det uppstår sådana tveksamheter.
- Jag ser inget problem i att staten säljer till en aktör som förvaltar pensionskapital. Hela buffertsystemet bygger ju på att fonderna placerar i aktier och andra tillgångar för att få så hög avkastning som möjligt, säger han till DI.

Marknadsvärdet på Vasakronans 171 fastigheter var vid årsskiftet 45,2 miljarder. En latent skatteskuld på cirka 6 miljarder kommer att sänka priset.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige