Image
Vasagatan i Fabriksparken, Sundbyberg.
Vasagatan i Fabriksparken, Sundbyberg. Bild: Jesper Lautmann

Aros Bostad förvärvar bostadsprojekt av Skandia Fastigheter

Transaktioner Aros Bostad har förvärvat fastigheten Blåslampan 1 i Sundbyberg från Skandia Fastigheter. Förvärvet omfattar byggrätter för cirka 180 nya bostadsrättslägenheter, vilket motsvarar den sista etappen med bostäder inom Fabriksparken.
Publicerad den 27 Juni 2023

I hjärtat av Sundbyberg skapar Skandia Fastigheter en helt ny stadsmiljö. Med en blandning av restauranger, butiker, skolor, kontor och bostäder, ges särskild omtanke åt ett socialt och hållbart liv mitt i stad och park. Skandia Fastigheter har bland annat byggt bostadshuset Alpha 1 med 153 lägenheter i egen regi här och det vann Årets Byggnad i Sundbybergs stad 2020. Därefter såldes två bostadsbyggrätter till Aros Bostad, vars 191 lägenheter snart är inflyttningsklara. Nu säljer Skandia Fastigheter nästa etapp bestående av fastigheten Blåslampan 1 – även denna gång till Aros Bostad.

– Fabriksparken är ett jättefint bostadsområde, med ett exceptionellt bra läge mitt i centrala Sundbyberg. Skandia Fastigheter har verkligen tagit till vara på platsens potential och vi är glada över möjligheten att förvärva och utveckla ännu en etapp inom området. Vi bedömer att projektet kommer landa vid en bra tidpunkt i marknaden, med tanke på att bostadsbyggandet i Stockholmsområdet har fallit kraftigt under det senaste året, säger Magnus Andersson, vd Aros Bostad.

Förvärvet omfattar byggrätter för cirka 15 000 kvadratmeter ljus BTA. Bostadsprojektet kommer att omfatta cirka 180 lägenheter, fördelade på fyra hus om 6 -16 våningar med gemensam gård och underliggande garage. Byggnaderna kommer i likhet med övriga bostäder i området att uppföras med tegelfasader, för att spegla den industriella karaktären i de omkringliggande historiska byggnaderna.

– Det är fantastiskt roligt att det blir fler bostäder i området. Det kommer att bidra till ännu mer folkliv, rörelse, samvaro och trygghet – precis det som vi vill åstadkomma. Det känns också tryggt att än en gång lämna över byggrätter till en stabil bostadsutvecklare som vi känner väl, inte minst efter att ha utvecklat inom samma stadsutvecklingsprojekt här i Fabriksparken och i Uppsalas Rosendal. Det borgar för att vår ambitiösa vision för Fabriksparken även fortsatt kommer att införlivas, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

Tillträde är planerat till första kvartalet 2024 och produktionsstart senare under våren, förutsatt att bygglovet har vunnit laga kraft. Aros Bostad utvecklar sedan tidigare två etapper om totalt 191 bostäder inom området, varav den första är slutsåld och enbart några få bostäder kvar i etapp två. Samtliga etapper som Aros Bostad uppför inom området byggs för att Svanencertifieras.

Sedan 2016 har Skandia Fastigheter utvecklat Fabriksparken, den nya oasen i hjärtat av Sundbyberg. Entrén till området är portalen från centrala Sundbyberg, granne med Signalfabriken. Stadskänslan är tydlig från Vasagatan utanför och parkkänslan hämtas från den prisbelönta Marabouparken som gränsar till området på andra sidan. I det första bostadskvarteret har grönska, umgänge och matlagning fått stå i fokus, bland annat genom en trädgård med växthus, utekök och platser för avkoppling, utformad i samarbete med Tareq Taylor, som även driver restaurang och lanthandel i området tillsammans med Paul Svensson.

Parallellt med bostadsutvecklingen förnyar Skandia Fastigheter också Koppartråden – områdets före detta kabelfabrik – till moderna arbetsmiljöer med bevarad industricharm. Här etablerar sig inom kort verksamheter som SATS, Henkel och inte minst Convendum, som bland annat kommer att erbjuda olika coworking-lösningar samt receptionsservice och konferenscenter.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Aros Bostad på Branschguiden

Aros Bostad är ett partnerägt fastighetsutvecklingsbolag med fokus på utveckling av moderna, funktionella och hållbara bostäder i attraktiva geografiska lägen, med materialval och gestaltning som står sig över tid. Bolaget förvärvar, utvecklar och/eller konverterar kommersiella fastigheter och mark till byggrätter eller färdiga bostäder. Genom att agera långsiktigt, med ansvar för hela värdekedjan, skapas en trygg bostadsaffär för kunderna och en stabil avkastning åt investerarna.

Huvudinvesterare är företrädesvis institutionellt kapital från Första AP-fonden, finlä...

Läs mer om Aros Bostad på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige