Image
Chokladfabriken i Sundbyberg får ny ägare.
Chokladfabriken i Sundbyberg får ny ägare. Bild: Atrium Ljungberg

Alecta Fastigheter köper för 2,1 miljarder av Atrium Ljungberg

Transaktioner Atrium Ljungberg har träffat avtal om försäljning av fastigheterna Sundbyberg Eken 6 och Sundbyberg Eken 14, Marabous tidigare chokladfabrik och huvudkontor. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 2 114 miljoner kronor och omfattar drygt 36 400 kvadratmeter uthyrbar area. Köpare är Alecta Fastigheter.
Publicerad den 3 Juni 2024

Eken 6 samt Eken 14, också kallade “Chokladfabriken" och "Chokladkontoret", ligger på Löfströms Allé 5 och 7 och uppfördes ursprungligen för att verka som Marabous fabrik och huvudkontor. Eken 6 erbjuder högkvalitativa kontor och mötesytor samt är miljöcertifierad enligt Breeam Very Good. Eken 14 erbjuder fina kontors- och utbildningslokaler med direkt anslutning till Marabouparken. Fastigheten ska på sikt utvecklas och ligger inom planprogrammet för Sundbybergs nya stadskärna och har utvecklingsmöjligheter både inom befintliga byggnader och med tillkommande byggrätter.
– Vi ser stor potential i Sundbyberg som är en levande blandstad med positiv tillväxt, brett utbud av verksamheter och service samt goda kommunikationer med närhet till Stockholm city. Detta är en investering helt i linje med vår tillväxtstrategi och vi ser fram emot att bli en än mer aktiv part på platsen och bidra till den fortsatta utvecklingen av Sundbyberg, säger Jenny Lindholm, chef investeringar på Alecta Fastigheter.
– Vår stadsutvecklingsstrategi handlar om att utveckla stora, sammanhängande platser med en blandning av verksamheter såsom kontor, handel, bostäder och utbildning och vi har en projektportfölj med möjlighet att investera hela 40 miljarder kronor i egna fastigheter och erhållna markanvisningar. Eken 6 och Eken 14 är våra enda innehav i Sundbyberg. Att avyttra dessa möjliggör ett fortsatt engagemang i våra storskaliga stadsutvecklingsprojekt som till exempel Sickla, Slakthusområdet, Slussen och Hagastaden, samtidigt som vi vårdar vår kapitalstruktur, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om totalt 2 114 miljoner kronor. Totalt hyresvärde inklusive tillägg och hyresgästel är cirka 134 miljoner kronor. Fastigheternas ekonomiska vakansgrad är, vid frånträdet, miljoner kronor fem procent. Återstående kontraktslängt är cirka 2,7 år.

För Atrium Ljungberg beräknas affären ge ett resultat efter skatt om cirka 56 miljoner kronor baserat på värderingen vid kvartalsskiftet, varav miljoner kronor -33 miljoner kronor avser realiserad värdeförändring efter avdrag för transaktionskostnader och miljoner kronor 89 miljoner kronor avser uppskjuten skatt. Frånträde sker under juni 2024 och resultatet kommer att redovisas i bokslutet för det andra kvartalet 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbanken Nords vd om hållbarhetssamarbetet: "Man måste stycka elefanten i bitar"

Ekonomi/Finansiering Den gröna energiomställningen är avgörande för att stabilisera den skenande klimatutvecklingen. Som bromskloss står ett eftersatt fastighetsbestånd och ett ansträngt makroekonomiskt och geopolitiskt läge där hållbarhet nedprioriteras. Anneli Sjömark är vd för Sparbanken Nord och hon anser att nyckeln till att lyckas med omställningen och den gröna energiomställningen stavas "samverkan".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige