Image
Aquila.
Aquila. Bild: Arkitema

Akademiska Hus och Västmanlands-Dala nation ingår avtal om studentbostäder i Uppsala

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus har ingått ett avtal med Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder för den pågående byggnationen i Rosendal. Avtalet innebär att stiftelsen blockförhyr 170 lägenheter med plats för 350 studenter och forskarstuderande. Akademiska Hus bygger bostäderna i den nya stadsdelen för att stärka Uppsalas attraktivitet som studentstad.
Publicerad den 13 Juni 2024

I september 2022 påbörjade Akademiska Hus bygget av de nya bostäderna som ska ge studenter och forskarstuderande ett campusnära boende i Rosendal med anslutning till Ångströmlaboratoriet och Biomedicinskt centrum. Bostäderna, som fått namnet Aquila, består av 13 000 kvadratmeter nybyggnation fördelade på en högdel om tolv våningar och en lågdel om sex våningar.
– Akademiska Hus har bidragit med tusentals nya studentbostäder runt om i landet för att stärka lärosätenas konkurrenskraft och skapa mer levande campus under dygnets alla timmar. Vi ser fram emot att samarbeta med Västmanlands-Dala nation och Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder i uthyrningen av våra nya studentbostäder i Uppsala, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Aquila byggs enligt Akademiska Hus studentbostadskoncept, vilket innebär att kvarteret kommer att innehålla en mängd olika typer av lägenheter - allt från klassiska ettor med eget kök till lägenheter där upp till sex personer delar på gemensamma ytor som badrum, kök och vardagsrum. Att dela boende har många fördelar, bland annat främjar det social gemenskap och ger ett minskat klimatavtryck genom att funktioner och ytor samutnyttjas.
– Att ordna bostäder åt medlemmarna är en av nationens viktigaste uppgifter. Med det här tillskottet har vi bostäder för ungefär 1 600 medlemmar, säger Rolf Kroon, skattmästare på Västmanlands-Dala nation och vice ordförande i bostadsstiftelsen.
– Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Västmanlands-Dala nations medlemmar bostäder i ett område där behovet är stort. Vår långa erfarenhet av att förvalta studentbostäder gör oss till en bra samarbetspartner. Studenterna får en trygg hyresvärd utan vinstintresse. Allt överskott återinvesteras i verksamheten, säger Peter Wahlbäck, ordförande för Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder.

Lägenheterna i Aquila förväntas vara klara under det fjärde kvartalet 2024 med planerad tillträdesdag den 1 december 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige