Image
Lundellska skolan i Uppsala.
Lundellska skolan i Uppsala.

Zengun och Hemsö bygger om tidigare universitetslokaler till gymnasieskola i Uppsala

Bygg/Arkitektur Zengun och Hemsö har skrivit totalentreprenadskontrakt i samverkan för ombyggnation av det kommunala gymnasiet Lundellska skolan i Uppsala. Projektet ska ligga i framkant gällande hållbarhet, med minimalt koldioxidavtryck och där återbruk i högsta grad ska tillämpas.
Publicerad den 16 Mars 2022

Kronåsen 1:15 är ett ombyggnadsprojekt på Polacksbacken, där Uppsala universitets tidigare lokaler ska uppföras till en modern gymnasieskola för 1 400 elever.

Projektet ligger i anslutning till Lundellska skolans befintliga lokaler, och omfattar fyra byggnader om sammanlagt 20 000 kvadratmeter BTA samt en skolgård om drygt 10 000 kvadratmeter. Projektet lämnas över etappvis där etapp 1, med inflyttning sommaren 2023, innefattar en av kasernbyggnaderna som ska inrymma klassrum och gym i källaren, en byggnad för administrativa delar och bibliotek samt Hus 6 vilket innehåller matsal, ett nytt storkök samt en aula. Etapp två, som färdigställs till höstterminen 2024, omfattar den andra större kasernbyggnaden. Framför allt i den administrativa byggnaden är målsättningen att renovera den anrika byggnaden varsamt, där de många vackra originaldetaljerna kommer att bibehållas.

– Vi ska utveckla 1 400 gymnasieplatser till ett rekordlågt klimatavtryck. Det är målet både för Hemsö och Uppsala kommun. Zengun sticker ut med sina höga ambitioner vad gäller återbruk och att de redan i anbudet kartlagt en mängd CO2-besparingar genom mindre justeringar i materialval. Hemsö har tidigare samarbetat med Zengun, då med Zengun Redo AB vid uppförandet av Bagartorpsskolan, och vi ser mycket fram emot att fortsätta samverka och tillsammans med Zengun utveckla Uppsalas mest klimateffektiva och moderna gymnasieskola, säger Åsa Östman, projektchef på Hemsö.

– Vi är mycket hedrade över detta uppdrag. Tillsammans med den ansvarstagande byggherren Hemsö kommer vi särskilt lyfta återbruket samt digitaliseringen i projektet. Att få vara med och utveckla Polacksbackens vackra byggnader känns extra inspirerande, där alla i teamet är taggade att anta utmaningen. Att flera nu ser fördelar med ett samverkansupplägg i genomförandet av projektet är en av anledningarna till att vi breddar oss geografiskt, och det är med Zenguns starka samverkanskultur vi erbjuder marknaden något mer. Zengun tar nu ännu ett steg framåt inom det expansiva geografiska området Uppsala, säger Per Wall, arbets- och marknadschef på Zengun.

Entreprenaden är upphandlad som en totalentreprenad i samverkan. Vid anbudsförfarandet lades stor vikt vid digitaliseringsmognad och återbruksupplägg, områden där Zengun idag är en väletablerad aktör.

Ombyggnationen kommer att ske med intilliggande verksamheter i drift, varför hänsyn till omgivningen är central.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter hajpen – så ser framtiden ut för padelhallarna

Sverige Från underbar och älskad av alla till övergiven och med hål att fylla – den svenska padelhajpen har kommit av sig rejält. Hallar och banor står tomma och nu börjar rapporter komma om nedläggningar av hela anläggningar. Men vad händer med själva fastigheterna nu när boomen passerat zenit? Anders Elvinsson, chef för värdering och strategisk rådgivning på Cushman & Wakefield, ger sin bild av padelns framtid, branschens beredskap och omställningsmöjligheterna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige