Image
Lundellska skolan i Uppsala.
Lundellska skolan i Uppsala.

Zengun och Hemsö bygger om tidigare universitetslokaler till gymnasieskola i Uppsala

Bygg/Arkitektur Zengun och Hemsö har skrivit totalentreprenadskontrakt i samverkan för ombyggnation av det kommunala gymnasiet Lundellska skolan i Uppsala. Projektet ska ligga i framkant gällande hållbarhet, med minimalt koldioxidavtryck och där återbruk i högsta grad ska tillämpas.
Publicerad den 16 Mars 2022

Kronåsen 1:15 är ett ombyggnadsprojekt på Polacksbacken, där Uppsala universitets tidigare lokaler ska uppföras till en modern gymnasieskola för 1 400 elever.

Projektet ligger i anslutning till Lundellska skolans befintliga lokaler, och omfattar fyra byggnader om sammanlagt 20 000 kvadratmeter BTA samt en skolgård om drygt 10 000 kvadratmeter. Projektet lämnas över etappvis där etapp 1, med inflyttning sommaren 2023, innefattar en av kasernbyggnaderna som ska inrymma klassrum och gym i källaren, en byggnad för administrativa delar och bibliotek samt Hus 6 vilket innehåller matsal, ett nytt storkök samt en aula. Etapp två, som färdigställs till höstterminen 2024, omfattar den andra större kasernbyggnaden. Framför allt i den administrativa byggnaden är målsättningen att renovera den anrika byggnaden varsamt, där de många vackra originaldetaljerna kommer att bibehållas.

– Vi ska utveckla 1 400 gymnasieplatser till ett rekordlågt klimatavtryck. Det är målet både för Hemsö och Uppsala kommun. Zengun sticker ut med sina höga ambitioner vad gäller återbruk och att de redan i anbudet kartlagt en mängd CO2-besparingar genom mindre justeringar i materialval. Hemsö har tidigare samarbetat med Zengun, då med Zengun Redo AB vid uppförandet av Bagartorpsskolan, och vi ser mycket fram emot att fortsätta samverka och tillsammans med Zengun utveckla Uppsalas mest klimateffektiva och moderna gymnasieskola, säger Åsa Östman, projektchef på Hemsö.

– Vi är mycket hedrade över detta uppdrag. Tillsammans med den ansvarstagande byggherren Hemsö kommer vi särskilt lyfta återbruket samt digitaliseringen i projektet. Att få vara med och utveckla Polacksbackens vackra byggnader känns extra inspirerande, där alla i teamet är taggade att anta utmaningen. Att flera nu ser fördelar med ett samverkansupplägg i genomförandet av projektet är en av anledningarna till att vi breddar oss geografiskt, och det är med Zenguns starka samverkanskultur vi erbjuder marknaden något mer. Zengun tar nu ännu ett steg framåt inom det expansiva geografiska området Uppsala, säger Per Wall, arbets- och marknadschef på Zengun.

Entreprenaden är upphandlad som en totalentreprenad i samverkan. Vid anbudsförfarandet lades stor vikt vid digitaliseringsmognad och återbruksupplägg, områden där Zengun idag är en väletablerad aktör.

Ombyggnationen kommer att ske med intilliggande verksamheter i drift, varför hänsyn till omgivningen är central.

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills listar frågorna branschen ska hålla koll på 2023

Lista Fastighetsbranschen likt övriga delar av världen står inför en omställning på grund av all osäkerhet som präglat innevarande decenniet. Pandemi, krig och hög inflation har haft en enorm inverkan på branschen och förväntas få ringar på vattnet de kommande åren. Vad innebär detta för fastighetsbranschen på kort sikt? Fastighetssverige tog hjälp av Savills analyschef Maryrose David för att lista vad som kan vara värt att hålla utkik efter under 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige