Image

”Mycket utvecklingspotential”

Transaktioner The Carlyle Group köper Nacka Strand av Vasakronan för 2,95 miljarder kronor. - Det är ett fantastiskt läge, strandtomt vid inloppet till Stockholm. Vi tror på det här området och det finns mycket utvecklingspotential i Nacka Strand, säger Carlyles Nordenchef Thomas Lindström till Fastighetssverige.
Publicerad den 1 Februari 2012
Thomas Lindström. Bild: Carlyle. Bild: Carlyle
Thomas Lindström. Bild: Carlyle.

Nacka Strand omfattar cirka 250 000 kvadratmeter, cirka 200 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta – största delen kontor, men även bostäder, skola, hotell och konferenslokaler – och 50 000 kvadratmeter garage.

Vasakronan har ägt Nacka Strand i cirka 20 år, men säljer nu till Carlyle för 2,95 miljarder kronor.

Thomas Lindström vill inte säga något om vilken yieldnivå detta motsvarar.

- Nej, vi har kommit överens om att inte kommentera det. Det leder fel, eftersom det handlar mycket om utvecklingspotential och det finns en del byggrätter också.

På vilket sätt vill ni utveckla området?

- Det får vi återkomma till, men vi vill modernisera och utveckla området i samarbete med hyresgästerna och kommunen.

- Det finns fortfarande ganska mycket vakanser, efter att några stora hyresgäster, Ericsson, Telia och Apoteket, lämnade området för några år sedan.

Carlyle äger med det här förvärvet fastigheter i Sverige för åtta miljarder kronor och i Finland för fyra.

Siktar ni på fortsatta köp?

- Ja, absolut. Vi är fortsatt intresserade av Sverige och Norden, beroende på de klassiska skälen; god likviditet, transparens och goda statsfinanser.
Carlyles svenska portfölj består nu av Nacka Strand, Globen City, Västeråsgalleriorna Gallerian och Punkt (som köptes av Boultbee för ett år sedan), Startboxen i Solna och Freeport i Kungsbacka.

Det är ett ganska spritt bestånd. Vad är ni intresserade av att köpa framöver?

- Varje affär lever sitt eget liv, vi är opportunistiska i det avseendet. Det avgörande är att vi ska se utvecklingspotential, och få en chans att jobba aktivt och påverka vad som händer.

Carlyle har haft Vinge som juridisk rådgivare i affären, och DNB Nor i Oslo står för finansieringen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige