Image

”Kan bli avstängda från offentliga upphandlingar”

Juridik Om det blir fällande domar i muthärvan kan det få långtgående konsekvenser för de inblandade bolagen. Enligt juristerna vid Den nya välfärden stängs bolagen ute från offentliga upphandlingar.
Publicerad den 9 Juni 2011

Pär Cronhult, chefsjurist, och Gisela Chand, informationsansvarig och jurist vid Den nya välfärden skriver på Dagens Industris debattsida i dag:

”Lagstiftaren ser med så stort allvar på dessa brott att staten och kommunerna enligt lagen om offentlig upphandling inte får köpa tjänster från bolag vars företrädare har dömts för mutbrott. När vi läser i tidningen att företrädare för de stora byggbolagen är inblandade i omtalade muthärvor är det därför viktigt att minnas att det inte bara är den dömda företrädarens framtid som påverkas av en lagakraftvunnen fällande dom, utan även bolagets övriga anställda.”

De skriver också:

”Har en företrädare för ett bolag lagakraftvunnet dömts för bestickning, det vill säga har lämnat mutor, ska bolaget som huvudregel automatiskt stängas ute från alla offentliga upphandlingar.”

”Lagen är hård och prejudikaten är få, men klart är att för det företag som en gång blivit utestängt är det svårt att komma in i värmen igen. Det hjälper antagligen inte att säga upp eller distansera sig på annat sätt från den dömda.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige