Image

Wingårdhs vann idétävling om nytt stationsområde

Bygg/Arkitektur Wingårdhs vann tillsammans med Buro Happold idétävlingen om ett framtida stationsområde i Jönköping med sitt bidrag ”Next Jönköping”. – Bidraget är det mest kompletta och vinner för att det är genomförbart, funktionellt och utvecklingsbart. Lösningarna är väl integrerade i stadsdelens struktur med anslutningar för hållbara trafikslag, säger juryns ordförande Ann-Marie Nilsson.
Publicerad den 19 September 2016
Förslaget "Next Jönköping". Bild: Wingårhds arkitekter
Förslaget "Next Jönköping".

Söder om Munksjön ska en ny del av Jönköping växa fram. En blandstad med 15 000 bostäder, kontor, parker och handel. Men också med plats för ett stationsområde, en knutpunkt, för den planerade höghastighetsjärnvägen. För att kunna visualisera idéer, innehåll och beskriva hur ett nytt stationsområde kan utformas och integreras i den nya stadsdelen beslutade det kommunala bolaget Södra Munksjön Utvecklings AB att utlysa en idétävling.

Den vanns av Wingårdhs, i team med Köpenhamnsbaserade konsulterna Buro Happold.

– Det vinnande förslaget är det som bäst lever upp till de kriterier vi arbetat efter. Förslaget är funktionellt, med enkla lösningar för resenärer och bra ytor för kommersiella verksamheter. Sammantaget är det ett väldigt spännande förslag som vi nu ska lära oss av och inspireras av i det fortsatta arbetet, säger Ann-Marie Nilsson.

I sitt vinnande förslag ”Next Jönköping” har Wingårdhs lagt mycket krut på att möjliggöra korta avstånd för byten mellan olika trafikslag. Sammantaget bedömer juryn att förslaget har kvaliteter som är intressanta att lägga som grund för det fortsatta arbetet med att utforma stationsområdet inom Södra Munksjön.

– Vårt förslag till stationsområde i Jönköping visar hur morgondagens stad kommer förena närhet mellan människor med extremt goda kollektiva kommunikationer och en konsekvent miljöplanering. Vi har tagit höjd för att Jönköping kan få Sveriges starkaste stadstillväxt den dag höghastighetsbanorna blir verklighet, säger Gert Wingårdh, vd Wingårdhs arkitekter.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Baldertopparna häktade – insiderhärvan växer i omfång

Bolag Under fredagen hölls häktningsförhandlingar mot Baldertopparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl som misstänks för grovt insiderbrott. Båda männen nekar till brott men häktades på sannolika skäl efter förhandlingarna. Totalt är hela elva personer misstänka i insiderhärvan bekräftar åklagaren för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY