Image
Gammal industriområde i Surte kan ombildas till blandstad med 700 bostäder.
Gammal industriområde i Surte kan ombildas till blandstad med 700 bostäder. Bild: Fiskaregården

Vill omvandla industriområde till 700 nya bostäder norr om Göteborg

Bygg/Arkitektur Det stora industriområdet kring det gamla glasbruket i centrala Surte ska omvandlas till en blandby med upp till 700 bostäder, småskalig verksamhet, kultur och service. Familjen Sporre, ägare via Surte Lagerservice, har ansökt om planbesked för området med visionen att skapa en levande stadsdel.
Publicerad den 14 December 2023

Industriområdet kring Surte glasbruk har varit i entreprenörsfamiljen Sporres ägo sedan 1984 och har en lång historia med många äldre, välbevarade byggnader. Genom att bevara de äldre byggnaderna och komplettera med ny bebyggelse vill familjen skapa en unik stadsdel som andas framtid samtidigt som den har en själ som sträcker sig tillbaka till 1940-talets brukssamhälle.
– Det mest lönsamma vore givetvis att riva alla byggnader och bygga bostäder på all mark, men vi vill skapa något annat. För oss är en hållbar utveckling som gynnar hela samhället viktigare än att maximera vinsten. Vi vill lämna efter oss ett fint arv och en stadsdel med en familjär atmosfär som vi kan vara stolta över, säger Camilla Sporre.

Området ska utvecklas med en holistisk syn på både människa och miljö. Det är tänkt att bestå av en mix av lägenheter, radhus, kontor och små verksamheter.
Solljus, dagsljus och grönska prioriteras framför att maximera antalet kvadratmeter. Miljöarbetet betonas med aktiva klimatmål genom bland annat materialval, smarta energilösningar, mycket grönska och öppen dagvattenhantering. Att bevara de äldre byggnaderna är avgörande för områdets identitet. Bevarandet bidrar inte bara till en unik stadsmiljö, det möjliggör också en generös hyressättning som gynnar hållbar småskalig affärsverksamhet och möjliggör att nuvarande hyresgäster kan stanna kvar.
– Vår vision är att öppna upp vårt centrala område med dess historiska byggnader för att skapa en ny centrumkärna med en urban bykänsla" säger Camilla Sporre.

Fastighetsutvecklaren Fiskaregården och Tengbom arkitektkontor är partners i projektet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige