Juryns motivering är:
”Genom ett stort engagemang från såväl arkitekt som personal, visar Vigs Ängar att ett äldreboende inte bara kan vara attraktivt för de boende utan även för allmänhet, besökare och personal. Genom att öppna upp anläggningens lokaler med spa och matsal för utomstående skapas liv och rörelse och boendet blir en naturlig del i samhället. De vackra husen är omsorgsfullt utformade i både detalj och helhet: invändigt med rundade hörn, vinklar och vrår och utvändigt i tydlig samklang med naturen. Konsekvent fokus på miljö, inte bara i husen utan i verksamhetens alla delar, synliggörs i färg, form, konstnärlig vattenhantering och lokalt producerad mat och resulterar i hög trivsel för alla.”
- Just äldreboende kommer att vara en av samhällets största utmaningar de närmaste decennierna därför är det viktigt att vi som stora samhällsaktörer stimulerar en positiv utveckling, säger Ilija Batljan, vice vd på Rikshem.
Juryn har även valt att ge Trygghetsboendet Tullbacken i Olofström ett hedersomnämnande med motiveringen:
”Det centrala läget med närhet till service och tillgången till övernattningslägenhet för besökande gör trygghetsboendet till en träffpunkt. Med den stora vinterträdgården erbjuder Tullgården en extra kvalitet till de boende.”
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.