Stockholms konstnärliga högskola (SKH) bedriver utbildnings- och forskningsverksamhet inom cirkus, dans, opera, teater, film och media. Idag är verksamheten lokaliserad på fem olika adresser. Att samla allt under ett gemensamt tak är betydelsefullt för att skapa en attraktiv utbildnings- och forskningsmiljö, där olika discipliner kan inspireras av varandra och utvecklas.
Byggstart planeras till våren 2026 och när huset står klart ska det rymma högskolans cirka 500 studenter samt 250 medarbetare och doktorander. Lokalerna omfattar total cirka 200 rum med bland annat två stora teatrar, två biografer, filmstudios, och en cirkushall med 13 meter i takhöjd.
– Vi vill välkomna stockholmarna att ta sig an våra nyskapande konstnärliga uttryck och möta våra studenter och forskare, säger Ellen Røed, rektor för Stockholms konstnärliga högskola.
– SKH ska vara en aktiv samhällsaktör, som med konstens verktyg speglar, utmanar och medverkar till att forma samhället, inte bara i Slakthusområdet, utan i hela Stockholm och ute i världen.
Högskolan har ett stort fokus på samverkansprojekt med olika intressenter och aktörer i samhället. Årligen arrangeras ungefär 400 publika evenemang, såsom föreställningar, workshops och seminarier.
– Det här är ytterligare en milstolpe, inte bara för Stockholms konstnärliga högskola, utan för hela Slakthusområdet. Det är en stadsdel i transformation där kulturupplevelser i alla dess former är en viktig del. SKH kommer verkligen tillföra ytterligare en dimension till Slakthusområdet, inte minst med tanke på alla de publika evenemang som de genomför varje år, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
Hyresavtalet, med en avtalstid om 20 år, omfattar drygt 20 000 kvadratmeter LOA. Därtill skapas närmare 6 000 kvadratmeter LOA externa kontorslokaler högst upp i huset och en restaurang om drygt 300 kvadratmeter LOA i bottenvåningen. Det nya kvarteret har en total uthyrbar area om drygt 27 000 kvadratmeter med ett årligt hyresvärde om cirka 134 miljoner kronor exklusive tillägg inklusive bedömd indexering fram till inflyttning. Efter genomförda uthyrningar uppgår fastighetens ekonomiska uthyrningsgrad till närmare 71 procent. Projektet beräknas stå klart i sin helhet 2030 och investeringen bedöms uppgå till drygt två miljarder kronor
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.