Image

Värmdös storaffär klar – säljer till Rikshem

Transaktioner Värmdö kommun säljer 49 procent av Värmdö Bostäder och delar av det kommunala fastighetsbeståndet till Rikshem för cirka 1,4 miljarder kronor. Rikshem kommer även att bygga ytterligare 500 bostäder på mark som ska förvärvas av kommunen.
Publicerad den 11 September 2015
Ilija Batljan. Bild: Rikshem
Ilija Batljan.

I våras gjorde Allians för Värmdö (M, FP, C, KD) och Socialdemokraterna i Värmdö (S) tillsammans en överenskommelse om att ta in en delägare Värmdö Bostäder. Tillsammans ska parterna nu göra en rekordsatsning på nya hyresbostäder och renovering av allmännyttans lägenheter.

Värmdö Bostäder äger och förvaltar cirka 2000 lägenheter i Gustavsberg, Hemmesta, Stavsnäs/Djurö och Ingarö. Genom affären får Värmdö kommun in en stark partner och kapital till att rusta upp befintligt hyresbestånd.

- För Värmdö kommun är detta en välkommen satsning på bostäder när efterfrågan är som störst i regionen. Vi får resurser för att investera i gemensamma byggprojekt och möjligheter att finansiera delar av all den infrastruktur som behöver byggas ut när kommunen återigen växer snabbt, säger Monica Pettersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

- Vi ser stora möjligheter att utveckla Värmdö Bostäder genom Rikshems affärsmässighet och erfarenhet av egen förvaltning, bostadssociala insatser och samarbete med kommunerna. Att köpa 49 procent av ett allmännyttigt kommunalt bostadsbolag ligger helt i linje med Rikshems ambition att vara den nationella allmännyttan, säger Ilija Batljan, vice vd och chef för affärsutveckling på Rikshem.

I affären ingår även att Rikshem förvärvar markanvisningar för uppförandet av 500 hyres- och bostadsrätter i kommunen.

- Äntligen får vi till en storsatsning på byggande av hyresrätter i Värmdö. De bortåt 1 000 lägenheter som kan bli ett resultat av denna överenskommelse kommer, tillsammans med satsningarna i centrala Gustavsberg på över 2000 nya bostäder, att förbättra vårt bostadsutbud, säger Annika Andersson Ribbing (S), kommunalråd.

Affären planeras att behandlas av Värmdös kommunfullmäktige den 30 september 2015.
Värmdö kommun och Rikshem fortsätter samarbetet med att diskutera försäljning av samhällsfastigheter i kommunen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY