Image
Hyresförhandlingarna är nu klara för Allmännyttan i Göteborg.
Hyresförhandlingarna är nu klara för Allmännyttan i Göteborg. Bild: Istock

Två olika hyresavtal klara för allmännyttan i Göteborg

Ekonomi/Finansiering Årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är klar. Efter Hyresmarknadskommitténs (HMK) utslag om en tvåårig lösning fortsatte samtalen lokalt, vilket resulterade i att två av fyra förhandlingsdelegationer från Hyresgästföreningen tecknade en lokal överenskommelse på tre år och två tecknade enligt utslaget i HMK.
Publicerad den 8 April 2024

Vid årsskiftet avbröts hyresförhandlingen mellan parterna och ärendet lämnades till HMK. Lokala samtal fortsatte på Framtidenkoncernens initiativ både före och efter HMKs medlingsförsök. HMK beslutade om en tvåårig lösning med en hyreshöjning från den första januari 2024 på 5,35 procent och 4,45 procent för 2025.

Även efter HMKs beslut fördes samtal och Framtiden erbjöd en treårig lösning med lägre nivåer. Denna lösning valde Hyresgästföreningens delegationer för Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder att acceptera medan de för Familjebostäder och Poseidon valde att följa HMKs beslut.

– Den treåriga överenskommelsen innebär en större risk för Framtidenkoncernen, men givet det tuffa ekonomiska läget känns det bra att vi kan bidra till förutsägbarhet och stabilitet genom fleråriga överenskommelser, säger Eva Paulson, hyresmarknadschef på Framtidenkoncernen.

Den nya tvååriga överenskommelsen följer HMKs beslut och blir i genomsnitt 5,35 procent för 2024 och 4,45 procent för 2025. Framtidenkoncernen har dock ensidigt bestämt att höjningen 2024 flyttas fram till den första mars i stället för att gälla från den förste januari. Retroaktiviteten för mars och april kommer tas ut under tre månader med start i maj. Perioden kan förlängas för hyresgäster som så önskar.

Den lokala treåriga överenskommelsen ger i genomsnitt 4,5 procent från den första april 2024, men tas ut från den första maj för att undvika retroaktivitet. 2025 blir hyreshöjningen 4 procent och 2026 3,5 procent.

Hyresförhandlingen är koncerngemensam, det innebär att AB Framtiden förhandlar med Hyresgästföreningen för sina fyra dotterbolag Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Förhandlingarna handlar om den årliga höjningen av hyrorna i nästan 76 000 hyreslägenheter i Göteborg och berör ungefär var fjärde göteborgare.

Hyresmarknadskommittén (HMK) består av representanter för de allmännyttiga bolagen genom Sveriges Allmännytta och representanter från Hyresgästföreningens Riksförbund. Hit kommer ärenden då allmännyttiga bolag och Hyresgästföreningen inte kommer överens i lokala förhandlingar. HMK gör först ett medlingsförsök. Om det inte lyckas prövas ärendet av HMK som sedan fattar ett definitivt beslut.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige