Image
Efter förvärvet så äger Framtidenkoncernen kvarter 3 och 4 till 100 procent.

Miljardaffären i Karlastaden ska granskas

Juridik Göteborgs kommuns bostadskoncern AB Framtiden köpte 151 000 kvadratmeter byggrätter i Karlastaden för en miljard kronor från fastighetsbolaget Balder och byggkoncernen Serneke. Nu ska affären granskas efter ett beslut under kommunfullmäktige, skriver GP.


Terje Johansson, vd Förvaltnings AB Framtiden.

Framtiden tror på framtiden

Bostäder Efter markköpet i Karlastaden i Göteborg ser Förvaltnings AB Framtidens projektportfölj välfylld ut. Men för att slipa ned svårigheterna på marknaden och få igång bostadsbyggandet krävs en stabil och långsiktig politik. Det menar Terje Johansson, vd på Förvaltnings AB Framtiden.


Stora Bostadsdagen Göteborg
Agneta Kores, Christina Heikel, Terje Johansson och Mariette Hilmersson diskuterar bostadsbyggande och bostadsbrist på Stora Bostadsdagen GBG den 16 maj.

Stora Bostadsdagen GBG: Nyckelaktörer om hur vi får fart på bostadsbyggandet

Stora Bostadsdagen Göteborg Om tre veckor, den 16 maj, är det dags för 2024 års upplaga av Stora Bostadsdagen GBG. Den här gången på nya Clarion Hotel Draken. Under dagen får vi lyssna till en tung panel med nyckelaktörer på göteborgsmarknaden och deras syn på hur vi får fart på bostadsbyggandet och löser bostadsbristen.


Framtiden Byggutveckling vill förtäta i Backa med över 200 nya bostäder.

Framtiden satsar på förtätning i Backa

Bygg/Arkitektur Bostadsbyggandet går trögt men kommunala bolaget Framtiden har passande nog byggplaner för just framtiden – en plan är bland annat att förtäta bebyggelsen i Backa med över 200 nya bostäder. Fastighetssverige berättar mer om projekten.


Hyresförhandlingarna är nu klara för Allmännyttan i Göteborg.

Två olika hyresavtal klara för allmännyttan i Göteborg

Ekonomi/Finansiering Årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är klar. Efter Hyresmarknadskommitténs (HMK) utslag om en tvåårig lösning fortsatte samtalen lokalt, vilket resulterade i att två av fyra förhandlingsdelegationer från Hyresgästföreningen tecknade en lokal överenskommelse på tre år och två tecknade enligt utslaget i HMK.


Illustration som visar de två nya bostadshusen i Kallebäck som Framtiden vill bygga i landshövdingestil.

Här planerar kommunala bolaget nya landshövdingehus

Bostäder Framtiden vill förtäta en fastighet med befintliga landshövdingehus och tillföra ytterligare två bostadshus i samma arkitektoniska stil. Fastighetssverige berättar mer.


Karlastaden.

Karlastaden-affären i hamn

Transaktioner Förvaltnings AB Framtiden har fullföljt köpet av byggrätter i Karlastaden från Balder och Serneke.


Staffan Claesson, bolagsstrateg när det gäller stadsutveckling, Framtiden byggutveckling.

Allmännyttans roll: Agera draglok för förändring

Bostäder Vilken roll ska Allmännyttan ha i det växande Göteborg? Hur påverkar stora stadsutvecklingsplaner renovering, ombyggnationer och blandning av bebyggelse? Hur skapar man både stadskvalitet och marknadsvärde? Staffan Claesson på Framtiden byggutveckling jobbar med långsiktig strategisk samhällsplanering.
– Vår roll som allmännytta är att skapa värde.


Nu påbörjas planarbetet för över 500 nya bostäder i Biskopsgården.

Startbesked för över 500 bostäder i Biskopsgården

Bostäder Framtiden Byggutveckling väntas få positivt planbesked för över 500 nya bostäder samt ytterligare olika verksamheter i Biskopsgården.


Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen i ett montage mot bakgrunden av illustrationen av kommande Karlastaden.

Framtidens vd om miljardförvärvet: "Omsorgsfull överenskommelse"

Transaktioner Under måndagen stod det klart att en flera månader lång dialog mellan allmännyttiga AB Framtiden och Doxa, Balder och Serneke landat i en överenskommelse om en affär i Karlastaden. Affären är i miljardklassen och för Framtidenkoncernen innebär det möjligheten att bygga mellan 300 och 400 bostäder. Koncernens vd Terje Johansson berättar mer om deras resonemang bakom att de sökte upp trojkan i Karlastaden. Han kommenterar också turbulensen i det allmännyttiga bolaget Poseidon som uppdagades i början av året.


Visionsbild av Karlastaden.

Balder och Serneke säljer byggrätter i Karlastaden till Framtidenkoncernen

Ekonomi/Finansiering Fastighets AB Balder och Doxas portföljbolag Serneke säljer cirka 151 000 kvadratmeter byggrätter i Karlastaden till Göteborgs allmännyttiga fastighetskoncern Förvaltnings AB Framtiden.


Vision av Litteraturgatan.

Poseidon startar uthyrning i nytt Backa-kvarter

Bygg/Arkitektur Nu startar Poseidon uthyrningen av ytterligare 62 hyresrätter i kvarteren utmed Litteraturgatan i Göteborg. Det nya kvarteret är Poseidons tredje av totalt åtta.


Kv Återbruket.

NCC och Framtiden samverkar kring 70 nya bostäder i Göteborg

Bygg/Arkitektur NCC inleder samarbete med Framtiden Byggutveckling om nybyggnation av cirka 70 hyreslägenheter vid Litteraturgatan i Göteborg. Vid projektet, som heter Kvarteret Återbruket är målet att minst hälften av det inbyggda materialet ska vara av återbrukat. I ett första steg ska NCC och Framtiden Byggutveckling tillsammans planera och budgetera projektet.


Oppositionen i Göteborg föreslår ombildning av vissa hyresrätter till bostadsrätter i särskilt utsatta områden, men förslaget har en hel del hinder.

Förslag om ombildning i utsatta områden stöter på patrull

Bostäder Oppositionspartierna i Göteborg (M, D, KD, L) vill göra det möjligt att ombilda vissa hyresrätter till bostadsrätter i särskilt utsatta områden. Förvaltnings AB Framtiden ser dock hinder för detta och hänvisar bland annat till bestämmelser i stadens budget för 2023. Fastighetssverige berättar mer.


Mariette Hilmersson, ny vd för Willhem.

Willhems nya vd: "Det går att hitta glädje i att jobba mot yttre hot"

Bolag I Mariette Hilmerssons första intervju som vd för bostadsbolaget Willhem berättar hon för Fastighetssverige om de krafttag och utmaningar som bolaget står inför. Men också om kontrasterna mellan att komma från Castellum och att återvända till ett bostadsbolag.


Totalt kommer Framtiden Byggutveckling bygga cirka 500 bostäder för Poseidon längs Litteraturgatan i Selma stad.

Framtiden startar 108 bostäder på Hisingen

Bostäder Litteraturgatan fortsätter utvecklas till en levande stadsgata i Selma stad i Göteborg. Snart börjar Framtiden Byggutveckling bygga kvarter 6 med 108 nya hyreslägenheter med närhet till torg, natur och skolor. Tornstaden har fått uppdraget att bygga i en totalentreprenad. De färdigställda bostäderna kommer ägas och förvaltas av Poseidon.


Wästbygg Gruppen uppför 109 lägenheter åt Framtiden i Göteborg

Wästbygg Gruppen uppför 109 lägenheter åt Framtiden i Göteborg

Bygg/Arkitektur Wästbygg har vunnit en upphandling om att bygga 109 hyresrätter, varav 28 trygghetsbostäder, åt kommunala Framtiden Byggutveckling på Smörslottsgatan i Göteborg. Projektet omfattar två punkthus, som är tio respektive elva våningar höga, samt ett kombinerat återvinningshus och cykelgarage. Ordervärdet är 135 miljoner kronor.


Hyresförhandlingarna för Allmännyttans lägenheter är klara.

Hyrorna för allmännyttan i Göteborg klara

Ekonomi/Finansiering Årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är klar. I en lokal överenskommelse har parterna enats om en genomsnittlig höjning av hyran med 4,25 procent från och med den 1 maj 2023. Avtalet berör alla som bor hos Framtidenkoncernens bolag Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.


Terje Johansson blir ny ordförande i Öis Fotboll.

Framtidens vd blir ordförande i anrika klubben

Karriär Terje Johansson är vald till ny ordförande för fotbollssektionen i Örgryte IS, Sveriges äldsta fotbollsförening.


Sannegården

Framtiden förvärvar fastighet

Bostäder Framtidenkoncernen har förvärvat fastigheten Sannegården 26:1 av Magnolia Bostad AB, vilken medger en byggnation av omkring 175 bostäder.