Image

Transaktionsvolym H1: 79 miljarder

Transaktioner Newsecs senaste mätningar av den svenska transaktionsvolymen visar på en fortsatt stark fastighetsmarknad under det första halvåret 2017, även om den släpar något jämfört med samma period under rekordåret 2016.
Publicerad den 3 Juli 2017
Ulrika Lindmark. Bild: Newsec
Ulrika Lindmark.

Transaktionsvolymen nådde 79 miljarder kronor vid halvårsskiftet 2017 (gäller transaktioner överstigande 40 miljoner kronor - förvärv av aktier i fastighetsbolag som förblir börsnoterade räknas ej in i transaktionsvolymen), vilket är ett starkt resultat jämfört med tidigare år.

Transaktionsvolymen släpar dock efter något jämfört med samma period föregående år då affärer för 94 miljarder kronor genomfördes. Skillnaden i volym beror till stor del på Castellums förvärv av Norrporten förra våren där den svenska delen uppgick till 22,5 miljarder kronor.

- Vi ser inte att det skett någon avmattning på fastighetsmarknaden utan bedömer att den lägre transaktionsvolymen till stor del beror på att utbudet av fastigheter inte matchar den höga efterfrågan. Bra finansieringsklimat med låga räntor, avsaknad av alternativa placeringar och en volatil aktiemarknad leder till att fastigheter är ett intressant segment att investera i, säger Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Strategic Analysis, Newsec Advisory i Sverige.

Andelen utländska investerare under första halvåret var relativt stor jämfört med snittet under den senaste tioårsperioden och låg på 27 procent. De tre senaste kvartalen har utländska investerare varit nettoköpare på den svenska marknaden, vilket inte har skett sedan 2007.

Newsec bedömer att 2017 kommer bli ett starkt år för fastighetsinvesteringar på marknaden och att transaktionsvolymen kommer uppgå till 170-180 miljarder kronor. Detta är drygt 30-40 miljarder lägre än 2016, men ett starkt resultat jämfört med övriga år.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills IM stärker teamet – rekryterar från Blackrock: "Fantastisk möjlighet"

Bolag Savills IM fortsätter stärka sitt team. Den gången är det Johan Bark som ansluter från Blackrock och tar rollen Head of Client Capital, Nordics. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med rollen och vad han hoppas åstadkomma, vad han tar med sig från Blackrock och var han ser Savills IM i Norden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY