Image

Transaktionsvolym H1: 79 miljarder

Transaktioner Newsecs senaste mätningar av den svenska transaktionsvolymen visar på en fortsatt stark fastighetsmarknad under det första halvåret 2017, även om den släpar något jämfört med samma period under rekordåret 2016.
Publicerad den 3 Juli 2017
Ulrika Lindmark. Bild: Newsec
Ulrika Lindmark.

Transaktionsvolymen nådde 79 miljarder kronor vid halvårsskiftet 2017 (gäller transaktioner överstigande 40 miljoner kronor - förvärv av aktier i fastighetsbolag som förblir börsnoterade räknas ej in i transaktionsvolymen), vilket är ett starkt resultat jämfört med tidigare år.

Transaktionsvolymen släpar dock efter något jämfört med samma period föregående år då affärer för 94 miljarder kronor genomfördes. Skillnaden i volym beror till stor del på Castellums förvärv av Norrporten förra våren där den svenska delen uppgick till 22,5 miljarder kronor.

- Vi ser inte att det skett någon avmattning på fastighetsmarknaden utan bedömer att den lägre transaktionsvolymen till stor del beror på att utbudet av fastigheter inte matchar den höga efterfrågan. Bra finansieringsklimat med låga räntor, avsaknad av alternativa placeringar och en volatil aktiemarknad leder till att fastigheter är ett intressant segment att investera i, säger Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Strategic Analysis, Newsec Advisory i Sverige.

Andelen utländska investerare under första halvåret var relativt stor jämfört med snittet under den senaste tioårsperioden och låg på 27 procent. De tre senaste kvartalen har utländska investerare varit nettoköpare på den svenska marknaden, vilket inte har skett sedan 2007.

Newsec bedömer att 2017 kommer bli ett starkt år för fastighetsinvesteringar på marknaden och att transaktionsvolymen kommer uppgå till 170-180 miljarder kronor. Detta är drygt 30-40 miljarder lägre än 2016, men ett starkt resultat jämfört med övriga år.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G: "Än blir ni inte av med mig"

Bolag Efter att i förra veckan ha presenterat vem som tar över P-G Perssons stol i Platzer så var det dags att avsluta år 2022 med bokslutet. Bolaget ser ett minskat fastighetsvärde – något den avgående vd:n inte sett på tio år. För Fastighetssverige berättar han mer om detaljerna i den senaste rapporten.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige