Image

Tänker nytt i byggnad för byggteknik och design

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar drygt 120 miljoner kronor i en ombyggnad med nytänkande inom pedagogik för Byggteknik och design vid KTH i Stockholm. Eftersom studenterna är blivande byggnadsingenjörer som själva ska konstruera hus i framtiden blir huset i sig ett studieobjekt.
Publicerad den 25 November 2013
Akademiska Hus satsar 120 miljoner kronor kring KTH Campus. Bild: Ahrbom & Partner
Akademiska Hus satsar 120 miljoner kronor kring KTH Campus.

600 studenter samt lärare och forskare från avdelningen Byggteknik och design flyttar från Haninge till KTH Campus för att samlokaliseras med övriga ABE-skolan (arkitektur och samhällsbyggnad).

Akademiska Hus bygger därför om cirka 4 000 kvadratmeter lokaler i Väg- och vattenkvarteren till lärosalar, kontor, studiehall och matsal. Eftersom studenterna är blivande byggnadsingenjörer som själva ska konstruera hus i framtiden blir huset i sig ett studieobjekt. Det innebär till exempel att en del installationer i stråk och korridorer, som sprinklerledningar och ventilationsdon, lämnas synliga för observation och förståelse.

- Det här blir en modern läromiljö i ett miljöriktigt hus, säger Stellan Lundström, professor och rektor för skolan Arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH.

I huset byggs också ett innovativt BIM-labb (byggnadsinformationsmodellering) med datorarbetsplatser, 3D-projektorer, virtuella skrivtavlor och 3D-skrivare. Den toppmoderna tekniken gör det möjligt att utgå från en installationsprodukt, till exempel ett ventilationsrör, och på det projicera detaljer. På så vis får studenterna möjlighet att visualisera konstruktionen innan den byggs.

– Det är ett särskilt roligt projekt och en extra utmaning att skapa framtidens lärandemiljöer för framtidens byggnadsingenjörer. Jag vill också passa på att välkomna de drygt 600 nya studenter samt lärare och forskare som ska flytta hit och som kommer att bidra till ett än mer innovativt och spännande KTH Campus, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

Hela huset ska präglas av öppenhet och transparens. De nya undervisningslokalerna kommer därför att få väggar med många glaspartier. För att möta KTH:s och Akademiska Hus högt ställda energisparkrav byts en del fönster för bättre energiprestanda och ett utökat fläktrum skapar möjlighet för värmeåtervinning.

Byggstart beräknas ske hösten 2014 med inflyttning ett år senare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige