Image
Bostadspriserna föll i Göteborg under oktober.
Bostadspriserna föll i Göteborg under oktober. Bild: Axel Ohlsson

Svensk Mäklarstatistik: Bostadspriserna fortsatte nedåt i oktober

Sverige På riksnivå var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villor sjönk med -2 procent. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -6 procent medan villorna ligger på -5 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 November 2022
Prisstatistik bostadsrätter. Bild: Svensk Mäklarstatistik
Prisstatistik bostadsrätter. Prisstatistik villor. Bild: Svensk Mäklarstatistik
Prisstatistik villor. Prisstatistik frittidshus. Bild: Svensk Mäklarstatistik
Prisstatistik frittidshus.

Bostadsrätter
– I centrala Stockholm sjönk priserna med -1 procent medan Storstockholm avviker från mönstret med en uppgång på +2 procent. Uppgången kan till stor del förklaras med en ökad andel försäljningar i centralkommunen och innerstaden där kvadratmeterpriserna är högre. I såväl centrala Göteborg som i storstadsområdet sjönk priserna med -2 procent och i både centrala Malmö och dess storstadsområde var priserna oförändrade. Årstakterna varierar mellan -3 procent och -9 procent, störst nedgångar hittar vi i Göteborgsområdet och lägst i Malmöområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
– Under oktober sjönk priserna i samtliga storstadsområden med samma nivå som riket, -2 procent. På årsbasis har priserna fallit -8 procent i Storstockholm, -9 procent i Storgöteborg och -10 procent i Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden
– Marknaden fortsätter att vara avvaktande jämfört med förra året. Under oktober såldes 8 800 bostadsrätter att jämföra med 12 400 samma månad förra året motsvarande en nedgång på -29 procent. Motsvarande siffror för villor är 4 300 i år och 5 700 förra årets oktober vilket är en nedgång med
-25 procent, avslutar Per-Arne Sandegren.

Mäklarsamfundets kommentar
– Vi märker en fortsatt försiktighet bland köparna. Många tänker nog att de ska vänta till våren i förhoppningen att priserna är lägre då. Mitt råd till köpare är att inte tveka att göra affär om rätt objekt dyker upp. Bankerna kommer sannolikt att justera kvar att leva på kalkylen inom kort, och då får man låna mindre. Värdet på den bostaden som ska säljas eller kapitalet som ska finansiera affären riskerar dessutom att minska givet både räntehöjningar och inflationstakten, säger Jonas Rosén, vd för Mäklarsamfundet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige