Image

Svarta bostadsaffärer stoppas med ny lag

JURIDIK Regeringen vill sätta stopp för svartaffärer med lägenheter. Detta genom en lagändring som lättar på bevisbördan för hyresvärdarna.
Publicerad den 20 Maj 2008

Att använda den egna hyresrätten som insats för att byta bostad är en lagstadgad rätt, men hyresvärden måste formellt godkänna bytet.
I storstäderna innebär bostadsbristen att lägenheterna används för svarta affärer, stora belopp misstänks omsättas svart vid lägenhetsbyten.

Dagens Nyheter skriver nu om det nya lagförslaget. Utredaren Bob Nilsson Hjorts delbetänkande, som har överlämnats till regeringen, innebär, enligt tidningen, att det krävs en betydligt större bevisbörda läggs på hyresgästen för att rentvå sig från misstankar om att svarta pengar har varit inblandade.

- Förslaget till lagstiftning öppnar upp för att misstänkliggöra hyresgästen att det skulle ha förekommit pengar under bordet. Jag ser det som en inskränkning i hyresgästens frihet, säger PG Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till DN.

Förebilden för förslaget är en omdiskuterad och kritiserad paragraf i diskrimineringslagen som vänder på bevisningen - den som anklagas för diskriminering måste bevisa sin oskuld.

- Normalt sett är det ju den som påstår något som också har bevisbördan. Vi kommer naturligtvis att följa det här mycket noga och se hur det tillämpas om vi får en lag med den här innebörden, säger PG Nyström.

Landets fastighetsägare är positiva.

- Vi vill inte sätta stopp för legala byten, så i stora drag är förslaget bra även om det är svårt att säga om det blir en lättnad för fastighetsägaren, säger Per-Åke Eriksson, vd för Fastighetsägarna, till DN.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige