Image

Stort intresse för att bygga hållbart i Västerås

Bygg/Arkitektur 35 byggföretag anmälde sitt intresse när staden sökte Sveriges bästa hållbara byggare för Parkstaden, på Öster Mälarstrand i Västerås.
Publicerad den 28 Juni 2017
Många vill bygga hållbart i Västerås. Många vill bygga hållbart i Västerås.

– Det är ett helt fantastiskt stort intresse för Kajstaden, nästa etapp på den hållbara stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås. Vi ville utmana byggmarknaden och vaska fram de främsta aktörerna, säger Magnus Edström, (MP), ordförande i fastighetsnämnden.

– Uppenbarligen och glädjande vill byggsverige vara med här och etablera sig där det byggs intensivt och även ges möjlighet till nytänkande och innovation, modern gestaltning och ett hållbarhetstänkande. Möjligen speglas det stora intresset även i hur vi arbetar med företagen i processen. Vi har stor öppenhet och alla som vill träffa oss politiker, tjänstemän, nämnder och förvaltningar får göra det, vi ger dem tid och fokus. Vi detaljstyr inte, utan ger mer förutsättningar vad vi vill uppnå. Det ger större kreativ frihet och processen uppskattas helt klart. Resultatet är rekordstort intresse, fortsätter Magnus Edström.

När inbjudan att komma med förslag gick ut, var en övergripande utgångspunkt för markanvisningen stadens arbete med Öster Mälarstrand som en hållbar stadsdel. Det är den röda tråden genom planering och byggande.

– Dessa ambitioner återfanns också i samband med markanvisningen i form av förutsättningar och urvalskriterier, när det bjöds in till att lämna förslag på hållbar bostadsbebyggelse, trygghetsboende samt förskola. Det har blivit något av en svensk arena för spetskompetens här på Öster Mälarstrand i Västerås, avslutar Magnus Edström.

Byggarnas intresseanmälningar inkom den 13 juni. Nu vidtar en urvalsprocess.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige