Image

Stort arkitektintresse för landmärke i Rosengård

Arkitektur Ett stort antal arkitektfirmor har lämnat in anmälningar till prekvalificeringen i den pågående internationella arkitekttävlingen för Törnrosen Tower i Rosengård, Malmö. Fastighetsägaren MKB har fått in förslag från tio olika länder, förutom Sverige.
Publicerad den 21 Juni 2011

MKB har fått intresseanmälningar från Danmark, Tyskland, Holland, Österrike, Slovakien, Norge, England, USA, Mexico och Japan samt från flera svenska arkitektkontor.

Nästa steg är att en jury ska utse fyra kontor som ska gå vidare med att ta fram tävlingsförslag. Vilka de fyra är kommer att offentliggöras under sommaren och en slutgiltig vinnare utses i december 2011.

Visionen med Törnrosen Tower är att skapa ett urbant landmärke som består av ett nytt höghus som innehåller bostäder i tornet och publika funktioner i bottenplan och den översta våningen. Törnrosen Tower ska vara ett nytt stadsrum och hjärta för Rosengård och samtidigt bidra till förtätning som kan understödja stadsrum och stråk.

– Vi vill att Törnrosen Tower ska bli östra Malmös viktigaste landmärke och ha en arkitektonisk karaktär som skiljer sig från omgivningarna. Vi vill ge våra kunder ett modernt, urbant boende – ett alternativt sätt att bo för den generation som nu växer upp i Rosengård, säger Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef hos MKB Fastighets AB.

Bakgrund
Ursprungsidén till Törnrosen Tower kommer från MKB:s egna medarbetare i området. På platsen för Törnrosen Tower finns idag en byggnad som innehåller olika verksamheter. Byggnaden är ganska sliten och ingen välfungerande mötesplats. I arbetet med områdesstrategierna väckte personalen idén om att riva den befintliga byggnaden och istället bygga något nytt på platsen – ett högt hus som ett landmärke för området.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastator-toppen om krisbolagets utsatta läge

Bolag Med ett Fastator som redovisar minskat substansvärde, minskande omsättning och en ökande rörelseförlust har styrelseledamoten och tillförordnade vd:n Björn Rosengren inga svårigheter att hålla sig för skratt. Fastighetssverige fångade upp honom för att få hans syn på bolagets framtid.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige