Image
Malmö.

Förslaget: Inför hyresrabatt för nyproducerade lägenheter

Bostäder Vänsterpartiet i Malmö lämnat in ett förslag till kommunfullmäktige om att det kommunala bostadsbolaget MKB ska införa hyresrabatt för alla som bor i bolagets nyproducerade lägenheter. Fastighetssverige berättar mer om förslaget.


Jonas Stark.

Ny affärsutvecklingschef till MKB

Bolag Jonas Stark har utnämnts till ny affärsutvecklingschef på MKB Fastighets AB och kommer därmed ingå i bolagets ledningsgrupp.


Ett stort område i centrala Malmö kan förtätas med cirka 1 200 bostäder.

Kan blir 1 200 nya bostäder intill Malmö FF:s arena

Bostäder Planförslaget som ska tas fram innebär en kraftig förtätning av två bostadsområden nära Malmös idrottsliga centrum. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Till vänster syns planen för den södra delen av Holmastan, till höger syns planen för den mellersta delen. Tillsammans innehåller de 1 080 bostäder.

Lilla detaljen som gav grönt ljus till 400 bostäder

Bygg/Arkitektur I mitten av februari godkändes en plan för lite mer än en tredjedel av de 1 500 bostäder som ska utgöra den nya stadsdelen Holmastan i Malmö. Samtidigt bordlades planen för 400 bostäder i den mellersta delen av stadsdelen då politikerna tyckte att odlingslotterna i området borde få finnas kvar. Nu har en lösning nåtts.


Malmö.

De byggde mest i Malmö 2020

Bolag Bostadsbyggandet i Malmö höll en fortsatt hög nivå under 2020 och 3 580 nya bostäder färdigställdes, en ökning med drygt 200 bostäder jämfört med 2019. Fastighetssverige berättar mer detaljer om byggandet i landets tredje största stad förra året och presenterar vilka branschaktörer som hade högst produktion.


MKB bygger bostäder i Kirsebergstaden i Malmö.

MKB köper fastighet för att bygga bostäder

Transaktioner MKB förvärvar fastigheten där Hedbergsbergs Bil en gång huserade på Lundavägen i Malmö. Planen är att bygga 230 nya hyresbostäder. Detaljplanen för bostäder är nyligen antagen och byggstarten förväntas ske sommaren 2022.


Till vänster syns planen för den södra delen av Holmastan, till höger syns planen för den mellersta delen.

Lyftet för miljonprogramsområdet – över 1 000 bostäder på gång

Bostäder Ett omfattande bostadsprojekt ska klubbas som innebär att Holmastan i Malmö förtätas och får ett rejält ansiktslyft.


Jägersrotravet ska flytta och på platsen för dagens anläggning vill en trio aktörer utveckla området till en helt ny stadsdel. (Arkivbild från 2011)

Så ska Jägersrotravet förvandlas till en ny stadsdel

Bygg/Arkitektur När travanläggningen flyttar vill MKB, Skanska och Tornet förverkliga sina ambitiösa planer för en helt ny stadsdel med tusentals bostäder.


Emma Cedermarker.

Emma Cedermarker blir ny förvaltningschef på MKB

Bolag Emma Cedermarker har utnämnts som ny förvaltningschef på MKB Fastighets AB i Malmö och kommer därmed att ingå i bolagets ledningsgrupp. Hon tillträder den 1 maj och kommer närmast från rollen som fastighetschef i bolaget.


Kommunen vill förtäta med närmare 300 bostäder i Hyllie.

Närmar sig kommunal förtätning

Bygg/Arkitektur Kommunala bostadsbolaget MKB kan tillföra närmare 300 nya bostäder i Hyllie. Fastighetssverige berättar mer om projektet.


Mats Nilsson.

450 lägenheter tillbaka till den vita bostadsmarknaden i Malmö

Bolag För drygt två år sedan startade MKB Fastighets AB en riktad insats mot oriktiga hyresförhållande för att skapa en ökad trygghet för bolagets kunder. Sedan dess har cirka 450 lägenheter lämnats tillbaka till bostadskön.


Illustration/miljöbild på det specifika projektet från Skånska Travsällskapet. Vy från söder mot norr med travbanan i förgrunden och den publika byggnaden och den koncentrerade bebyggelsen i bakgrunden.

Jägersro ska flyttas – här är nya trav-metropolen i söder

Bygg/Arkitektur Skånska Travsällskapet vill ersätta Jägersros travbana med en ny anläggning som ska bli Europas ledande hästcenter. Fastighetssverige berättar mer om de ambitiösa planerna i östra Malmö.


MKB, HSB och Hub Park ska tillsammans utveckla Nya Ellstorp. Kvarter 1 och 5: MKB, kvarter 2 och 4: HSB, kvarter 3 och 6: Hub Park.

MKB, HSB och Hub Park utvecklar Nya Ellstorp i Malmö

Bostäder I mars 2020 förvärvade MKB Fastighets AB ett område i Ellstorp vid Värnhemstorget och Östervärns station i Malmö. Avsikten har hela tiden varit att genomföra utveckling av Nya Ellstorp tillsammans med HSB och Hub Park.


Malmö Stad och MKB Fastigheter planerar att förtäta i stadsdelen Holma (aktuellt område inringat) de närmaste åren. (Fotot taget innan stationen i Hyllie var färdigbyggd)

Kommunen redo ta nästa steg i expansiv omvandling

Bygg/Arkitektur Malmö stad och MKB Fastigheter tar nästa kliv mot förtätning när stadsdel ska omvandlas för framtiden. Fastighetssverige berättar mer.


Visualisering av möjlig utformning av bebyggelse och ny gatusektion med träd och cykelbana sett ifrån Sallerupsvägen.

Här kan gammal industritomt bli plats för hundratals bostäder

Bygg/Arkitektur Kommunen och ett privatägt fastighetsbolag vill exploatera nästan 50 000 kvadratmeter yta för nya bostäder och centrumverksamhet. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Lars-Erik Lövdén och Emil Eriksson.

MKB riktar insatser mot äldre

Bolag Coronakrisen innebär stora påfrestningar för alla sektorer i samhället, i synnerhet för äldre som dels är i riskgrupp för smittan, dels för att de kan behöva hjälp med vardagen. MKB Fastighets AB har därför beslutat att rikta extra insatser till de äldre hyresgästerna. Tryggheten i bostaden och det nära bostadsområdet blir viktigare än någonsin i en situation där fler tillbringar mer tid hemma.


Ellstorp får sex nya kvarter med förhoppning om byggstart nästa år.

MKB diskuterar med partners för Ellstorp

Bygg/Arkitektur MKB Fastighets AB ska utveckla stadsdelen Ellstorp i Malmö tillsammans med flera andra aktörer. Men vilka blir samarbetspartnerna?
– Det kommer inte vara namn som vi inte hört innan, säger Gunnar Östenson, affärsutvecklingschef och vice vd MKB Fastighets AB.


MKB köper av Jernhusen.

Jernhusen säljer till MKB

Transaktioner MKB förvärvar en fastighet i Ellstorp vid Värnhemstorget och Östervärns station i Malmö från Jernhusen. Bolaget skaffar sig därmed förutsättningar att bygga upp mot 600 nya lägenheter. Det blir ett stadsutvecklingsprojekt i ett kollektivtrafiknära läge som också handlar om att utveckla området kring Östervärn.


Godsfinkan 3 ligger i den framtida stadsdelen Södra Nyhamnen.

MKB köper byggrätt av Jernhusen

Transaktioner Jernhusen säljer en byggrätt till MKB Fastighets AB till ett underliggande fastighetsvärde om 102 miljoner kronor där MKB också tagit över vissa delar av exploateringskostnaden. Byggrätten ligger vid Malmö Centralstation i den nya stadsdelen Södra Nyhamnen.


Gunnar Östenson.

MKB köper på Limhamn

Transaktioner MKB Fastighets AB förvärvar fastighet på Limhamn för att bygga 90 nya hyresbostäder och ett äldreboende med 50 platser.