Image

Stora förbättringar från Klövern

Bolag Klövern redovisar kraftigt ökade resultatsiffror i sin Q1-rapport. Ökningarna kan givetvis förklaras med att Klöverns bestånd är större, men också i ett jämförbart bestånd är siffrorna positiva.
Publicerad den 17 April 2013
Rutger Arnhult. Bild: David Schmidt
Rutger Arnhult.

Intäkterna ökade med 36 procent till 541 miljoner kronor (399).

Driftöverskottet ökade med 33 procent till 321 miljoner kronor (242).

Förvaltningsresultatet ökade med 45 procent till 142 miljoner kronor (98).

Värdeförändringar på fastigheter uppgick till -56 miljoner kronor (53), på derivat till 157 miljoner kronor (91) och på finansiella tillgångar till 35 miljoner kronor (-).

Periodens resultat uppgick till 200 miljoner kronor (175), motsvarande 0,92 kronor (0,91) per stamaktie och 2,50 kronor per preferensaktie (2,50).

- Klövern levererar ett bra resultat för årets första kvartal. Vi ser en kraftig ökning av driftöverskottet oavsett om jämförelsen gäller utfall för hela portföljen som växt eller ännu viktigare jämförbart bestånd. Förklaringen är enkel, intäkterna ökar mer än kostnaderna i jämförbart bestånd, trots kall inledning på året. Dessutom har vi under årets början tecknat ett par stora nya hyresavtal som kommer att påverka hyresintäkterna från och med nästa år, säger Klöverns vd Rutger Arnhult.

- Vi har fortsatt bredda finansieringen genom emission av Klöverns första säkerställda obligation. Där förra årets emissioner av icke-säkerställda obligationer kan ses som ett komplement till bankfinansiering ska den säkerställda obli¬gationen ses som en direkt ersättning av bankfinansiering. Genom att vända oss direkt till placerarna, utan att använda banken som mellanhand, har vi minskat beroendet av bank¬sektorn. Intresset var, liksom vid tidigare emissioner, stort och vi valde att stänga teckningen i förtid. Samtidigt känns det som att tillgången på bankkrediter förbättrats något och där spelar säkert våra och andras emissioner av obligationer in, tillsammans med det faktum att utländska banker blivit mer aktiva på den svenska marknaden.

- Efterfrågan på lokaler är tillfredsställande och med en konjunkturvändning i sikte finns det gott hopp om en bra utveckling av uthyrningen. Under året kommer vi att jobba vidare med effektivisering i förvaltningen, inte minst för att få full utväxling på Dagonförvärvet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige