Image
Nya lokaler för SKH
Nya lokaler för SKH Bild: 3XN/Atrium Ljungberg

Stockholms konstnärliga högskola lämnar Östermalm – två miljarder investeras

Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Stockholms konstnärliga högskola, SKH, i Slakthusområdet där högskolans samtliga verksamheter kommer att samlas. Det nya kvarteret, där SKH:s lokaler ingår, omfattar närmare 36 000 kvadratmeter BTA och beräknas stå klart 2030.
Publicerad den 15 December 2023
Fem delar ska samlas under samma tak Bild: 3XN/Atrium Ljungberg
Fem delar ska samlas under samma tak SKH får nytt campus Bild: 3XN/Atrium Ljungberg
SKH får nytt campus

Stockholms konstnärliga högskola, SKH, är en statlig högskola som idag är lokaliserad på fem olika adresser på Östermalm. Högskolan omfattar en unik och mångfaldig utbildnings- och forskningsverksamhet inom cirkus, dans, danspedagogik, film, media, opera, scenkonst och skådespeleri. SKH har cirka 500 studenter samt 250 medarbetare och doktorander som nu alla kommer samlas under ett gemensamt tak med syfte att skapa en attraktiv utbildnings- och forskningsmiljö, där olika discipliner kan inspireras av varandra och utvecklas.

– Vi är så glada att hälsa SKH välkomna till Slakthusområdet. Etableringen av högskolan är helt i linje med visionen för området och målsättningen för nya Slakthusområdet. Genom att blanda utbildning, arbetsplatser, bostäder och kultur skapar vi en attraktiv stadsdel med goda förutsättningar för samverkan mellan akademi och näringsliv, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

– Med det här avtalet kommer vi ännu närmare vår framtidsvision om en byggnad där all vår utbildning och forskning kan utvecklas vidare tillsammans och skapa spännande samarbeten inom SKH och samverkan med det omgivande samhället. Vi ser med glädje på att Atrium Ljungberg väljer att satsa på att bygga en konstnärlig högskola, inte minst i det dynamiska och kreativa Slakthusområdet, säger Paula Crabtree, rektor för Stockholms konstnärliga högskola.

SKH:s verksamhet kommer att omfatta drygt 20 000 kvadratmeter LOA. Därtill skapas närmare 6 000 kvadratmeter LOA externa kontorslokaler högst upp i huset och en restaurang om drygt 300 kvadratmeter LOA i bottenvåningen. Investeringen bedöms uppgå till drygt två miljarder kronor och hyresavtalet, med en avtalstid om 20 år, är godkänt av regeringen. Hyresavtalet förutsätter bland annat ingående av exploateringsavtal och att detaljplanen vinner laga kraft. Även slutligt hyresvärde är kopplat till villkor i avtalet, varför det fastställs i ett senare skede. Ambitionen är att certifiera byggnaden enligt Breeam Excellent och uppnå energiklass A.

Atrium Ljungberg fokuserar på utveckling av stora sam­manhängande områden och skapar attraktiva stadsmiljöer med ett rikt och blandat innehåll. Bolaget äger redan ett flertal fastigheter där skolverksamhet bedrivs. Som exempel kan nämnas Campus Sickla med ett flertal gymnasieskolor, Nod i Kista med universitet, gymnasium och kontor integrerat i samma byggnad, samt BAS Barkarby, där Järfälla kommuns teoretiska gymnasieutbildningar, kultur- och idrottsanläggning integreras med aktörer inom näringslivet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige