- Bostadsbristen i Stockholm bidrar till att göra regionen mindre attraktiv och den slår direkt mot jobb och tillväxt. Detta är alarmerande. Ännu värre är att mängder av restriktioner även gör att det knappt finns någon byggbar mark kvar i regionen, säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.
- Det är dags att med varsam hand lyfta en del restriktioner så att det kan skaps utrymme för mer byggbar mark. Givet Stockholms kraftiga befolkningstillväxt borde det vara ett riksintresse hur vi ska öka bostadsbyggandet i regionen, säger Anna Wersäll.
Fakta om rapporten:
Det finns 35 byggrestriktioner som mer eller mindre omöjliggör bostäder på den obebyggda marken i Stockholms län. Stockholms Handelskammare föreslår därför lättnader inom följande områden:
* Opåverkade områden. Det är ett töjbart begrepp som med stöd av Miljöbalken gör att många markområden anses skyddsvärda för att det inte finns någon bebyggelse där. Här finns det stor byggpotential.
* Buller. Bullerrestriktioner borde prövas i större omfattning än nu eftersom det med dagens teknik är fullt möjligt att bygga helt tysta inomhusmiljöer även där utomhusbullret är högt. Detta skulle frigöra mycket byggbar mark i länet.
* Åkergradering. Jordbruksmark får enligt Miljöbalken endast bebyggas om det handlar om väsentliga samhällsintressen. Enligt Handelskammaren bör jordbruksmark få bebyggas i Stockholm.
* Naturreservat. Områden som anses så värdefulla för natur- och friluftslivet att de inte får bebyggas. Handelskammaren vill upphäva några av Naturreservaten. Exempelvis Rinkebyskogen, Järvafältet, Sätraskogen och Masmoplatån.
* Strandskydd. Kommuner bör bevilja mer dispens för att kunna bygga strandnära.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.