Image
Visionsbild över gaturummet i de nya kvarteren.
Visionsbild över gaturummet i de nya kvarteren. Bild: Serneke och CF Möller

Stockholms första anläggning för längdskidåkning inomhus ute på granskning

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för nästa etapp i Barkarby är ute på granskning. Detaljplanen omfattar sex kvarter där Stockholms första inomhusanläggning för längdskidåkning planeras, vägg i vägg med kontorslokaler, hotell, handel och bostäder.
Publicerad den 26 September 2019

Kvarteren får ett centralt läge vid Stockholms nya kollektivtrafiknod där tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg kommer att ligga i direkt anslutning till varandra.

Det är Serneke som har markanvisning för de sex kvarteren i Barkarby och som planerar att utveckla en stadsdel med stort fokus på folkhälsa och idrott. Den planerade inomhusanläggningen med det cirka 1,25 kilometer långa skidspåret för längdskidåkning året runt förväntas bli en stor besöksdestination.

– De här sex kvarteren är mycket viktiga för att utveckla det nya området kring Barkarby station till en modern och upplevelserik blandstad med ett attraktivt kontorsläge och ett stort folkliv. Området har ett gyllene läge mitt i Stockholms och Mälardalens nya trafiknod där tunnelbana, pendeltåg, buss och regionaltåg kommer att mötas samtidigt som E18 och Förbifart Stockholm passerar strax utanför, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i planutskottet i Järfälla.

Förslaget till detaljplan omfattar i korthet:
• Sex kvarter med byggnader mellan fyra och trettio våningar där byggnaderna närmast kollektivtrafiknoden blir som högst.
• Inomhusanläggning för längdskidåkning med skidspår om 1,25 kilometer, mestadels under mark.
• 5 000 kvadratmeter lokaler för kontor, handel och service.
• Hotell.
• 600 bostäder.
• Möjlighet till entré till tunnelbanans biljetthall.

Granskningen för detaljplanen Veddesta 3 pågår mellan 24 september och 22 oktober. Beslutet att sända förslaget för detaljplan Veddesta 3 på granskning togs av kommunstyrelsens planutskott i Järfälla onsdagen den 11 september.

FAKTA/ Barkarbystaden
Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III och Barkarbystaden X samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III och Veddesta IV.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Årets hittills tuffaste börsmånad över – endast två bolag steg

Lista Nästan samtliga fastighetsbolags kurser lös rött under juni och för ett antal bolag föll kursen dramatiskt med över 40 procent. Här presenterar Fastighetssverige en lista över hur bolagen presterade på börsen under juni.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige