I Etapp 1 som kommer att rymma cirka 200 bostäder är knappt 50 stycken fristående tomter för eget byggande. Skövde kommmun räknar med att släppa tomterna under hösten 2009.
Förutom möjligheten att bygga sitt eget drömhus kommer sju byggentreprenörer och husproducenter att bygga de resterande 150 bostäderna i mindre kvarter med små flerfamiljshus, radhus, parhus och gruppbyggda fristående småhus.
I området finns plats för förskola och en park för rekreation och lek. Genom Etapp 1 löper en dubbelsidigt trädplanterad huvudgata, som på sikt ska förbinda området med nästa etapp.
Hela den nya stadsdelen kommer att rymma cirka 1200 bostäder och ge plats för cirka 4000 personer, ungefär som Skultorp. Utbyggnaden beräknas ske med cirka 100 bostäder per år och stadsdelen bedöms vara fullt utbyggd 2020.
Gestaltningen av Skövdes nya stadsdel har sin förebild i den klassiska trädgårdsstaden från 1910/20-talet, exempelvis Enskede (Stockholm) och Änggården (Göteborg), men även moderna trädgårdsstäder från 2000-talet som Huddinge trädgårdsstad (Stockholm) och Amhult (Göteborg) har inspirerat.
Karaktäristiskt för en trädgårdsstad är en småskalig, sammanhållen bebyggelse med tydliga gränser mot gator, platser och omgivning. Förutsättningen för den valda stadsmodellen har bland annat varit områdets svagt böljande topografi, kultur- och naturvärden och dess läge i staden (mellan stad och land).
Trädgårdsstaden medger en exploateringsnivå som kan klara de kommunalekonomiska åtaganden det innebär att bygga en helt ny stadsdel.
Kriterier för en trädgårdsstad
Traditionella gator, torg och platser - oftast trädplanterade.
Måttlig täthet, cirka 20-30 procent av kvartersmarken är bebyggd.
Bebyggelse huvudsakligen i två våningar, högst tre våningar.
Husplacering nära gatulivet, eventuellt med grunda förgårdar.
Trädgårdar till alla hus, privata eller gemensamma.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.