– Intresset för att bygga med massivträ har vuxit stort de senaste 4-5 åren, men nu ser vi att marknaden är mogen för en omställning i grunden. Det finns ett skriande behov av kompetens inom byggande med KL-trä i industriell skala. Därför drar vi nu igång Timratec, säger Linda Carlsson, vd på det nystartade bolaget.
Timratec ingår i Sjöson-koncernen och är sprunget ur Fristad Bygg som konstruerat och byggt i korslimmat trä sedan drygt tio år tillbaka. Där har konstruktören Adam Kihlberg gjort sig ett namn som Sveriges ledande auktoritet inom framförallt KL-träbyggnation. Han har samarbetat nära med aktörer inom hela produktionskedjan för att optimera konstruktions- och byggmetoderna och tar nu klivet över till Timratec som teknik- och produktutvecklingschef.
– Det är först genom att använda KL-trä och limträ som det centrala och bärande byggelementet i fler och större projekt som byggbranschen på allvar kan bygga förnybart och klimatsmart. Sedan måste vi naturligtvis komplettera med betong och andra material, säger Adam Kihlberg.
Att bygga i trä har många fördelar. Trä är starkt, mångsidigt, lätt och det enda byggmaterial som är hundra procent förnybart. När skogen växer binder träet koldioxid som sedan finns inlagrad trävarorna. Att bygga i trä är därför betydligt bättre för klimatet än att bygga i betong och stål, vars tillverkning kräver mycket energi och ger betydande utsläpp av koldioxid, menar Timratec.
– Om fler hade kompetens inom industriellt träbyggande hade Sverige kunnat bygga smartare. Med rätt material på rätt plats går det att minska betonganvändningen med cirka 20-30 procent. Vi skulle alltså kunna ersätta 1,5 miljon kubikmeter med klimatsmartare alternativ, vilket är en enormt stor och positiv förändring, säger Linda Carlsson.
Enligt Näringsdepartementet är kunskapsbristen inom byggsektorn ett hinder för ökat träbyggande. Det tänker Timratec råda bot på genom att rekrytera och utbilda ett stort antal KL-konstruktörer och träspecialister. Planen är att ta en ledande branschposition. Rekryteringsbehovet kommer därför vara stort de närmaste åren. Bolaget vill växa snabbt för att kunna erbjuda expertkunskap, utbildning och projektledning i alla steg, från projektanalys till montering.
Bolaget är redan involverat i flera projekt, bland annat trästaden Wendelstrand i Mölnlycke som utvecklas av Next Step Group. Det är ett av Europas största bostadsprojekt i trä, där forskare, entreprenörer och träindustrin möts och samskapar i nya former.
– Den vanligaste frågan jag får är "Kan man bygga det här i trä?". Och det mesta går att bygga i trä, vi har redan konstruerat höghus upp till åtta våningar och ännu högre hus är på gång i Sverige. När det gäller infrastrukturprojekt och grundkonstruktioner finns begränsningar, men i en framtid kommer vi kunna använda skogsråvaran i betydligt större utsträckning, säger Adam Kihlberg.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.