Image

Starkt förvaltningsresultat för Humlegården

Bolag En stark hyresmarknad i Stockholm och stor efterfrågan på attraktiva investeringsobjekt bakom starka rapporten.
Publicerad den 21 Februari 2018
Anneli Jansson. Bild: Humlegården Fastigheter
Anneli Jansson.

Humlegården presenterar en stark rapport för 2017. Kontorsmarknaden i Stockholm präglas av en stark hyrestillväxt och stor efterfrågan på attraktiva investeringsobjekt. Året har inneburit ett starkt resultat om 1 749 miljoner kronor (1 390), som förklaras av en fortsatt stark hyresmarknad, lägre fastighetskostnader och lägre räntekostnader tillsammans med orealiserade värdeförändringar.

Värdet på Humlegårdens fastighetsbestånd har ökat med 4,2 miljarder kronor under året och uppgick vid årets slut till 22 miljarder kronor.
– Förvaltningsresultatet har ökat med hela 30 procent jämfört med föregående år, ett resultat av vårt fokus på ökad lönsamhet i verksamheten. Långsiktig tillväxt i kassaflödet är en viktig förutsättning för att kunna leverera stark avkastning även framgent, säger Anneli Jansson, vd Humlegården Fastigheter AB.

Hyresintäkterna uppgick till 1 056 mkr (982), en ökning med 8 procent.

Uthyrningsgraden uppgick till 94,3 procent (92,5), vilket är en förbättring med 1,8 procentenheter jämfört med 31 december 2016.

Driftöverskottet ökade med 14 procent till 756 mkr (665). Ökningen beror på högre hyresnivåer i samband med omförhandlingar och nyuthyrningar, sänkta underhållskostnader samt tillskott från förvärvade fastigheter. I jämförbart bestånd ökade driftöverskottet med 12 procent.

Orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 1 627 mkr (1 512), vilket är en ökning med 9 procent i förhållande till fastighetsvärdet 2016-12-31.

Förvaltningsresultatet ökade med 30 procent och uppgick till 494 mkr (381).

Resultat efter skatt uppgick till 1 749 mkr (1 390).

Marknadsvärdet på fastigheterna uppgick till 22 050 mkr (17 806).

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige