Image

Stark avslutning lyfte transaktionsvolymen

Transaktioner Den totala transaktionsvolymen under det andra kvartalet 2013 uppgick till 30 miljarder kronor enligt Jones Lang Lasalles bedömning, en kraftig ökning jämfört med kvartalet före då transaktionsvolymen uppgick till 20 miljarder kronor och en ökning med 15 procent jämfört med samma period 2012, då transaktionsvolymen var 26 miljarder kronor.
Publicerad den 31 Juli 2013

Under första halvåret genomfördes transaktioner till ett värde om 51 miljarder kronor vilket är i nivå med samma period året före. Marknadens sentiment under det första kvartalet upplevdes som avvaktande, med stor sannolikhet på grund av ett starkt avslut på 2012 med många och stora affärer, men tack vare en hög aktivitet under det andra kvartalet - endast under juni månad genomfördes affärer för drygt 19 miljarder kronor – lyckades volymerna ändå klättra upp till samma nivåer som 2012.

Den svenska dominansen är alltjämt hög på marknaden och de utländska aktörerna har svårt att konkurrera om de allra attraktivaste objekten. Detta speglar sig i att en relativt liten andel, endast fyra procent av den totala transaktionsvolymen hittills i år avser utländska nettoköp.

En nygammal trend är att transaktionsvolymen utanför de tre storstadsområdena ökar. Detta beror främst på att några av årets hittills största transaktioner varit inom bostadssektorn med stora bestånd i regionstäderna. Stockholms andel utgjorde 41 procent av den totala transaktionsvolymen medan ”övriga Sverige” stod för 50 procent av affärerna. Återstående del av transaktionsvolymen gjordes i Göteborg och Malmö.

Det andra kvartalets stora aktivitet på fastighetsmarknaden lyckades knuffa upp transaktionsvolymerna för det första halvåret till respektabla nivåer. Det finns ett fortsatt stort uppdämt investeringsbehov bland både svenska och utländska aktörer, och intresset för Sverige är fortsatt starkt även från utländskt håll, enligt Jones Lang Lasalle.

Särskilt intressant kommer det att bli att se om något nytt kapital från exempelvis Sydkorea eller Malaysia hittar till Sverige under hösten, då efterfrågan är stor, menar JLL, som inte ser någon anledning till att revidera ned de prognoser inför helåret 2013 som gjorts tidigare, det vill säga att volymerna troligen hamnar någonstans kring 100 miljarder kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Senast från Fastighetssverige Plus

Hetaste rekryteringarna under första kvartalet

Karriär Fastighetssverige har synat branschens hetaste rekryteringar under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige