Image

Skattefördelar för Serneke-mark i Polen

Bolag Sernekes polska område Sweden Industrial Center blir en del av en särskild ekonomisk zon vilket möjliggör utveckling av ett industricentrum med förmånliga skattevillkor. Bland annat planerar Serneke att producera prefabricerade element i Polen för att kunna bygga billigare i Sverige.
Publicerad den 5 Januari 2017
Serneke planerar industricentrum i Golczewo i Polen. Bild: Serneke
Serneke planerar industricentrum i Golczewo i Polen. Ola Serneke. Bild: Serneke
Ola Serneke.

För drygt tio år sedan köpte Serneke 50 000 kvadratmeter mark i Golczewo i nordvästra Polen, nära tyska gränsen och hamnstäderna Szczecin och Swinoujscie.

Genom beslut av Polens regering kommer nu markområdet, som kallas Sweden Industrial Center, att inkluderas i en särskild ekonomisk zon vilket möjliggör utveckling av ett industricentrum med förmånliga skattevillkor.

Serneke har konverterat marken till kontors- och industrimark i en ny detaljplan.

Serneke har uppvaktat Polens regering och kommunen i Golczewo för att få igenom en så kallad särskild ekonomisk zon, som innebär skattelättnader och lägre sociala avgifter för de företag som väljer att etablera sig i industriområdet.

- Vi såg dessa möjligheter redan när vi förvärvade marken. Tanken, då som nu, är att bygga upp en industripark som kan understödja en stark byggkonjunktur i Sverige. Med de fördelar som en ekonomisk zon skapar och med ett betydligt gynnsammare löneläge kan vi få ned kostnader och leveranstider på byggnadsmaterial. Men en industripark i en särskild ekonomisk zon kommer även att intressera många andra typer av verksamheter, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

Serneke planerar att producera prefabricerade element av stål, betong och trämaterial och leverera till koncernens byggarbetsplatser. Utöver produktionslokaler, planeras det även för kontor för projektörer och konstruktörer inom byggindustrin.

- Vi räknar med att vi, tillsammans med samarbetspartners, kommer att investera omkring 100-200 miljoner kronor i nya produktionsanläggningar under en period om cirka tio år. Detta skapar omkring 200-300 nya arbetstillfällen i Golczewo. Vi ska göra detta tillsammans med starka och kända aktörer som också är intresserade av marknaden i Tyskland och Polen, säger Ola Serneke.

- Serneke fokuserar naturligtvis på den starka svenska marknaden och de stora uppdrag vi har och kommer att få i de tre storstadsområdena. Möjligheten att etablera egen produktionskapacitet i Polen skulle långsiktigt säkra leveranser av viktiga insatsprodukter till våra svenska arbetsplatser. På sikt kan Polen även bli ett intressant land för Sernekes entreprenadverksamhet. Landets ekonomi är stark och de har en stor befolkning med ökande köpkraft och krav på bra boende och infrastruktur, säger Ola Serneke.

Fakta: Särskild ekonomisk zon
En särskild ekonomisk zon är ett avgränsat område som en stat inrättat för att ge företag förmånliga villkor. Polens särskilda ekonomiska zoner grundas på lagar inrättade 1994. I dag finns det 14 särskilda ekonomiska zoner i Polen.
Särskilda ekonomiska zoner skapades för att:
• Understödja ekonomisk utveckling i olika regioner.
• Hantera postindustriell egendom och infrastruktur.
• Skapa nya jobb.
• Locka internationella investeringar till Polen.
Källa: Serneke/A guide to Special Economic Zones in Poland, KPMG, Poland

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills IM stärker teamet – rekryterar från Blackrock: "Fantastisk möjlighet"

Bolag Savills IM fortsätter stärka sitt team. Den gången är det Johan Bark som ansluter från Blackrock och tar rollen Head of Client Capital, Nordics. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med rollen och vad han hoppas åstadkomma, vad han tar med sig från Blackrock och var han ser Savills IM i Norden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY