Image
Anders Danielsson, vd för Skanska.
Anders Danielsson, vd för Skanska. Bild: Skanska

Skanskas nettoresultat högre än väntat

Ekonomi/Finansiering Byggbolaget Skanska redovisar en omsättning som var något högre än väntat under tredje kvartalet. Nettoresultatet kom in högre än väntat.
Publicerad den 26 Oktober 2022

– Vi levererade ett stabilt resultat i tredje kvartalet trots global ekonomisk osäkerhet och tuffare marknadsförutsättningar. Intäkterna fortsatte att öka och lönsamheten i byggverksamheten förblev stark, kommenterar vd Anders Danielsson.

Omsättningen steg 15,5 procent till 38 603 miljoner kronor (33 427). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 37 456.

Rörelseresultatet blev 1 518 miljoner kronor (1 542). Rörelsemarginalen var 3,9 procent (4,6).

Rörelseresultatet i Byggverksamheten uppgick till 1,3 miljarder kronor (1,2), motsvarande en
rörelsemarginal om 3,4 (3,6) procent.

Resultatet före skatt var 1 587 miljoner kronor (1 519).

Resultatet efter skatt blev 1 287 miljoner kronor (1 277), analytikerkonsensus 1 200.

Resultat per aktie hamnade på 3,10 kronor (3,07).

Operativt kassaflöde från verksamheten uppgick till 3 177 miljoner kronor (803) och förklaras främst av förändring i rörelsekapital och högre nettoförsäljningar.

Orderingången i Byggverksamheten uppgick till 43,8 miljarder kronor (26,6). Ökad orderingång i främst USA och Storbritannien ligger bakom ökningen. Orderstocken ligger på 227,9 miljarder kronor (197,6).

– Med en erfaren och skicklig organisation vidhåller vi den strategi som bevisat sig vara motståndskraftig under de senaste årens utmanande marknadsförutsättningar. En stark finansiell ställning och lågt beroende av kreditmarknaden säkerställer att vi kan fortsätta att tillvarata goda affärsmöjligheter även under tuffare marknadsförhållanden. Med en stark och diversifierad verksamhet är vår prioritet fortsatt att leverera långsiktigt värde till våra kunder, partners, samhället i stort och våra aktieägare, säger Anders Danielsson.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige