Image

Skanskas hittills största avtal – värt 23 miljarder

Bolag Skanska har tecknat ett gigantiskt OPS-avtal i USA. Avtalets värde är sammanlagt 23 miljarder kronor.
Publicerad den 2 Juni 2016
Johan Karlström. Bild: Skanska
Johan Karlström.

Skanska har, som en av parterna i LaGuardia Gateway Partners, nått financial close och sjösatt ett hyresavtal med Port Authority of New York and New Jersey (PANYNJ). Avtalet i offentlig privat samverkan (OPS) innefattar finansiering, design, byggnation samt drift och underhåll av LaGuardia Airport Central Terminal B i New York City, USA, med ett hyresavtal till och med 2050. Avtalet inkluderar även byggnation av kringliggande infrastruktur och en ny, central entréhall.

Avtalet är Skanskas största hittills. Det totala värdet på design- och byggkontraktet av projektet uppgår till fyra miljarder dollar, cirka 33 miljarder kronor. Skanskas andel av kontraktet är 70 procent och är värd cirka 2,8 miljarder dollar, cirka 23 miljarder kronor. Beloppet kommer att delas lika mellan Skanska USA Building och Skanska USA Civil och inkluderas i orderingången för det andra kvartalet 2016.
Projektet finansieras med eget kapital, skuld, ersättningar från PANYNJ samt intäkter från detaljhandel och flygbolag. Som ägare av 33,3 procent i LaGuardia Gateway Partners kommer Skanskas kapitalinvestering att uppgå till cirka 70 miljoner dollar, cirka 580 miljoner kronor.

– Det här är Skanskas största projekt någonsin. Vi är stolta över att investera i och leda byggnationen av det här projektet som kommer att förbättra flygkvaliteten för miljoner människor. Projektet för Terminal B på LaGuardia är ett perfekt exempel på hur vi, genom offentlig-privat samverkan, kan påskynda byggandet av kritisk infrastruktur, och samtidigt föra samman Skanskas bygg- och investeringskapacitet. Vi har en stark position på den växande amerikanska marknaden för OPS-projekt, säger Johan Karlström, vd och koncernchef på Skanska.

Byggnationen påbörjas omedelbart. Merparten av den nya terminalen kommer öppnas 2020, för att i allt väsentligt vara färdigställd under 2022.

Terminal B, som öppnade 1964, används idag av över 14 miljoner passagerare årligen. Nya LaGuardia Central Terminal B kommer byggas i anslutning till den befintliga terminalen, medan flygtrafiken kommer att fortsätta utan avbrott. Den nya terminalen förväntas uppnå Leed Silver-certifiering (Leadership in Energy and Environmental Design) och designen kommer att möjliggöra ökad trafikkapacitet på flygplatsen.

LaGuardia Gateway Partners består av Skanska Infrastructure Development, Vantage Airport Group och Meridiam som projektsponsorer och medinvesterare, och med Vantage Airport Group som driftansvarig. Skanska och Walsh bildar samriskbolaget för byggnation och design, där HOK och WSP Parsons Brinkerhoff anlitats som designrådgivare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige