Image

Skanska ska massanställa

PERSONAL Skanska planerar att nyanställa 2 000 medarbetare i Sverige. Man behöver dessutom ytterligare 2 000 personer i underentreprenörsledet. Anledningen är den kraftigt förbättrade orderingången den senaste tiden.
Publicerad den 7 Maj 2010

Skanska ser nu en förbättrad ordersituation i den svenska byggverksamheten. Den senaste veckan har Skanska vunnit flera stora byggprojekt, bland annat universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna och Kongress Konsert Hotell-projektet i Malmö.

Tillsammans med ett ökat bostadsbyggande och fler förfrågningar från privata kunder bidrar detta till en ökad efterfrågan på nya medarbetare.

Bedömningen är att Skanska kommer att behöva anställa drygt 2 000 medarbetare de närmaste åren. Samtidigt kommer företaget att behöva öka inköpen från underentreprenörer med motsvarande ytterligare cirka 2 000 tjänster.

Totalt rör det sig om ett behov på drygt 4 000 personer, framför allt i storstadsregionerna.

Bygget av Nya Karolinska Solna, som börjar i sommar och pågår under sju års tid, kommer ensamt att behöva cirka 2 000 personer på arbetsplatsen och får därmed stor positiv påverkan på sysselsättningen inom byggsektorn i Stockholmsregionen.

I den nya strategin för Skanska Sverige som gäller fram till 2015 kommer det också att finnas konkreta mål för att öka mångfalden i företaget. Ett exempel på detta är det nya målet att 40 procent av dem som anställs från högskolor och universitet ska vara kvinnor.

- Nu när vi rekryterar får vi en chans att ytterligare öka andelen kvinnor inom Skanska Sverige. Fokus kommer att vara på att rekrytera in fler kvinnor, både med yrkeserfarenhet och de som kommer direkt från studier, säger Anders Danielsson, vd på Skanska Sverige.

På yrkesarbetarsidan kommer den största utmaningen vara att rekrytera duktiga medarbetare inom kärnkompetenserna trä och betong. Men det finns ett behov över tiden inom samtliga yrkeskategorier.

Skanska ser också en stor potential i att kunna locka till sig erfarna produktions- och projektchefer genom att erbjuda spännande projekt och en tydlig utvecklingsplan för ambitiösa medarbetare. Företaget kommer redan till hösten att öka sin närvaro på högskolor och universitet, som ett resultat av att många kommer att anställas direkt från studier.

- Erfarna byggchefer kan ta en direktkontakt med Anders Tiger som är ansvarig för chefsförsörjning. Det gör att vi redan idag kan få in de bästa projektcheferna i Sverige och jag är säker på att vi kommer att fortsätta attrahera de bästa i branschen, säger Anders Danielsson.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Spaden i tårtan när Park Central byggstartades

Bygg/Arkitektur Under torsdagen hölls byggstartsevent för det som ska bli den första byggnaden i Centralstaden Göteborg. Park Central, som blir cirka 40 000 kvadratmeter stort, kommer utöver kontor, service och handel innehålla en av Västlänkens stationsuppgångar. Fastighetssverige tog en pratstund på plats med de ansvariga på NCC och Jernhusen, som gemensamt utvecklar stations- och kontorsytorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige