Image

Skanska och Älvstranden bygger miljöhus

BYGG Skanska och Älvstranden Utveckling AB har tecknat ett partneringavtal med målet att utveckla och bygga Akterhuset, ett energisnålt och kostnadseffektivt flerbostadshus på Västra Eriksberg i Göteborg.
Publicerad den 16 Januari 2008

- Vi är stolta över att Älvstranden valt oss som partner i arbetet med att utveckla en ny fastighet baserad på passivhusteknik, säger Lars Björklund, regionchef på Skanska Sverige. Projektet kommer att dra nytta av våra och Älvstrandens tidigare erfarenheter inom energisnålt byggande.

Projektet kommer att utvärdera befintlig passivhusteknik och söka lösningar som kombinerar stor energibesparing med en attraktiv kostnad . Samarbetet startar i januari med projektering och konstruktion av byggnaden. Byggstart för huset med cirka 80 lägenheter beräknas till sommaren 2008 och inflyttning sker under 2010.

Satsningen på det energisnåla flerbostadshuset är en del av Älvstranden Utvecklings strategi för minskad klimatpåverkan. Akterhuset är bolagets fjärde projekt inom energisnåla flerbostadshus.

- Vi valde Skanska som partner eftersom de kunde visa upp stor kompetens och erfarenhet inom energisnålt och kostnadseffektivt byggande samt att det projektteam de presenterat inger förtroende om ett mycket bra slutresultat. Tillsammans ska vi i projektet utnyttja tidigare erfarenheter av passivhusprojekt och använda Skanskas kompetens inom teknik, inköp och projektstyrning för att skapa en väl fungerande bostadsfastighet, säger Staffan Bolminger, miljöchef på Älvstranden Utveckling AB.

Genom att utveckla en effektiv byggprocess minskar verksamhetens klimatpåverkan i byggskedet. Skanska bygger även upp kompetens inom konstruktion av energisnåla byggnader. Bland annat är bolaget partner med Alingsåshem vid renoveringen av 300 lägenheter från sjuttiotalet med fokus på energieffektivitet.

Skanska har även, tillsammans med KBAB, byggt Sveriges första energisnåla flerbostadshus i Karlstad och utvecklat ModernaHus, ett flerbostadshus baserat på en effektiv byggprocess med goda energiprestanda i driftsskedet.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige