Image
Skanska startar det nya lagerkonceptet Kubiklager i Göteborg. Tanken är att etablera det även i andra delar av Sverige.
Skanska startar det nya lagerkonceptet Kubiklager i Göteborg. Tanken är att etablera det även i andra delar av Sverige. Bild: Skanska

Skanska lanserar nytt lagerkoncept

Bygg/Arkitektur Ett oförutsägbart beteende hos konsumenter har gjort att många företag tvekar att teckna långa kontrakt för lagerlokaler. För att möta behoven på logistikmarknaden satsar Skanska på ett helt nytt lagerkoncept: Kubiklager.
Publicerad den 15 April 2014

På en lättrörlig konsumentmarknad blir det allt svårare att förutsäga konsumenters beteende på lång sikt. Många företag har därför behov av mindre och lättillgängliga lagerlokaler.

Kubiklager är ett flexibelt och anpassningsbart koncept utformat där kunden hyr en yta som lätt kan anpassas till behoven. Det vänder sig till kunder som med korta ledtider behöver tillgång till nya moderna lagerutrymmen på mellan 3 000-5 000 kvadratmeter.

– Det unika är att som kund hyr du den yta du faktiskt behöver, varken mer eller mindre, under en avtalstid från tre år. Lokalerna byggs för lagerverksamhet och det är möjligt för kunden att flytta in i anpassade lokaler på tre-sex månader. Man kan till exempel enkelt dela av ytorna, installera extra lastportar eller bygga till kontorsutrymmen om kunden önskar det, berättar Henrik Ahnström, marknadsområdeschef Logistik, Skanska Fastigheter Göteborg.

Enkelt uttryckt så bygger Skanska en ändamålsenlig byggnad som fungerar som en bas, därefter anpassas och finjusteras lokalen efter kundens önskemål och behov. Skanska tror på konceptet och bygget av det första lagret, Orrekulla Kubiklager i Göteborg, har redan startat.

– Inom logistikbranschen är det unikt. Idag hänvisas det här kundsegmentet till ett andrahandsbestånd där lokalerna ofta har låg lagringshöjd och dålig intern logistik. Möjligheten att anpassa ytorna till behovet är litet. Konsekvensen blir att det ofta är det både dyrt och saknar flexibilitet. Med Orrekulla Kubiklager erbjuder vi en produkt som idag inte finns på marknaden, säger Henrik Ahnström.

Orrekulla Kubiklager är det första lagret som har byggstartat men Skanska ser en stor potential i konceptet och planerar att föra konceptet vidare ut i landet.

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Rånes framtid efter Amastens ledningsrockad

Bolag SBB har beslutat om den framtida ledningen för Amasten och valt att ersätta Mikael Rånes med Lars Thagesson som vd. Mikael Rånes berättar själv för Fastighetssverige hur den närmaste framtiden blir.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY