Image

Sigtunabor röstade ja till ny stadsdel

Bygg/Arkitektur 7 852 Sigtunabor har deltagit i ett unikt rådslag och sagt ja till utvecklingen av en ny stadsdel som NCC ska utveckla.
Publicerad den 12 Juni 2013

Under perioden 27 maj – 3 juni har 7 852 invånare i och runt Sigtuna stad haft möjlighet att delta i ett unikt rådslag. Frågan har gällt huruvida området kring Pilsborondellen i Sigtuna ska utvecklas eller vara kvar som det är idag.

Rådslaget föregicks av ett visionsarbete där en mängd aktiviteter anordnats för att skapa ett engagemang hos invånarna. Bland annat har medborgarforum genomförts och barn har stadsplanerat området med datorspelet Minecraft.

Nu är resultatet från rådslaget klart.

2 051 (58 procent) röstade ”Ja”. 1 455 (42 procent) röstade ”Nej”.

- Sigtunaborna har sagt sitt. Det har varit en mycket föredömlig process, från första penndraget fram till själva rådslaget, där invånarna getts möjligheter tillmedskapande och delaktighet. Jag hoppas och tror att också andra kommuner och byggföretag i framtiden kan inspireras av detta unika arbetssätt, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun, i en kommentar.

– Jag är rörd, stolt och hedrad. Det här är en historisk dag för hela NCC, säger Kim Hultén, projektchef på NCC Boende.

Medborgarnas ja till förslaget innebär att det skapas plats för:
• En ny livsmedelsbutik.
• Förskola och skola.
• En ny drivmedelsstation med tvätthall och service.
• Möjlighet till direktbuss till Märsta och Arlanda.
• Torg med plats för olika marknadsaktiviteter.
• En ny sjö med aktiviteter för olika årstider.
• En säkrare trafikmiljö med fler gång- och cykelvägar.
• En socialt och miljömässigt hållbar stadsdel.

Stadsdelen Norra Sigtuna stad blir en förlängning av Sigtuna norrut. Den nya stadsdelen ska ge Sigtuna möjlighet att växa tillsammans med näringsliv, invånare och natur. Redan på måndag börjar arbetet med detaljplanen för entrétorget närmast Pilsborondellen som beräknas ha vunnit laga kraft vid årsskiftet 2014/2015. Den första etappen rymmer livsmedelsaffär och bostäder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige