Image
Maria Broman.
Maria Broman.

Semrén & Månsson ritar första nybyggnadsprojektet i Kiev

Bygg/Arkitektur När kriget i Ukraina bröt ut kontaktade Maria Broman, vd för Semrén & Månssons internationella verksamhet, koncernens partnernätverk i Ukraina och erbjöd hjälp. Det har mynnat ut i att deras arkitekter i Sverige och Polen nu utvecklar ett projekt i Kiev som skänker hopp om framtiden.
Publicerad den 28 Juni 2022

Redan innan pandemin hade Semrén & Månsson sonderat den ukrainska marknaden och knutit många lovande affärskontakter, bland annat med det snabbväxande BIM-bolaget Tebin. Men precis som för de flesta ukrainska företag så vändes Tebins värld upp och ner när ryska trupper rullade in.

– Åtta av de ledande personerna i Tebin var på tjänsteresa i Berlin när kriget bröt ut och valde då att inte återvända. Jag erbjöd dem genast hjälp och bara någon vecka senare flyttade de in på vårt polska kontor. Därifrån organiserade de evakueringen av över sextio medarbetare och deras familjer från Kiev till Lviv, berättar Maria Broman, vd för Semrén & Månsson.

Företagen samsas tillsvidare om kontoret i Szczecin, där ytterligare en handfull medarbetare som lyckats fly kriget har anslutit sig. Tebins projekt i Ukraina är stoppade men genom att snabbt kunna ställa om sin verksamhet har de framgångsrikt lyckats driva vidare alla internationella uppdrag. Aleksandr Nikitin, vd och ägare, uppskattar Semrén & Månssons stöd och ser många likheter mellan bolagens kultur och värderingar.

– Vi är båda engagerade i att utveckla långsiktiga värden för våra kunder och tror på människor och deras kreativa roll. För oss handlar världen om samarbete och kompletterande möjligheter, inte om konkurrens. Tebin och Semrén & Månsson kompletterar varandra på ett bra sätt och vi ser fram emot att samarbete i såväl Europa som Sverige.

Tebin hade tidigare rekommenderat Semrén & Månsson till en beställare i Kiev. Överraskande nog tog de kontakt några månader efter invasionen och frågade om Semrén & Månsson fortfarande var intresserade av uppdrag.

– Det är modigt av en fastighetsutvecklare att vilja investera i Ukrainas återuppbyggnad redan nu. Det är ett imponerande risktagande med stort symbolvärde, säger Maria Broman.

Uppdraget gäller ett nytt business center i Kievs historiska diplomatkvarter dit ambassadpersonal börjat att återvända efter krigsutbrottet. Kontraktet är signerat och Semrén & Månsson tar fram koncept med ambitionen att kontorsbyggnaden ska projekteras till hösten. Av förklarliga skäl råder dock stor osäkerhet kring både tidplanen och förutsättningarna.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är Örebros största fastighetsägare

Lista Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i landets tio största kommuner. I dag har turen kommit till Örebro, som med 156 987 invånare är landets sjätte största kommun enligt SCB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige