Image
Robert Boije.
Robert Boije. Bild: SBAB

SBAB-index visar på tvärdöd marknad för nyproduktion

Bostäder Bostadsmarknaden för nyproduktion är mer eller mindre tvärdöd menar bolånejätten SBAB. Det tar dubbelt så lång tid att förmedla nya bostäder jämfört med de senaste åren. Det finns gott om negativa indikatorer: andelen prissänkta objekt har fortsatt att stiga, antalet bokade nya lägenheter är på sin lägsta nivå sedan 2013 och antalet publicerade och säljstartade projekt ligger också i botten. Det visar en rapport för det tredje kvartalet.
Publicerad den 19 December 2023

SBAB Booli Housing Market Index, HMI, fortsätter att vara i stort sett i balans, men det råder fortsatt stora differenser mellan olika delar. I Västra Götaland råder det överskott på såväl villor som bostadsrätter. HMI ställer utbudet mot den beräknade efterfrågan där den senare tagit hänsyn till bostadsköparnas betalningsförmåga och preferenser för olika boendeformer.

Bostadsmarknaden för nyproduktion är dock mer eller mindre tvärdöd, menar bolånejätten SBAB. Det tar dubbelt så lång tid att förmedla nya bostäder jämfört med de senaste åren. Det finns gott om negativa indikatorer: andelen prissänkta objekt har fortsatt att stiga, antalet bokade nya lägenheter är på sin lägsta nivå sedan 2013 och antalet publicerade och säljstartade projekt ligger också i botten.

– Än syns inga ljusglimtar när det gäller försäljnings- och bokningsläget. Inte mycket talar för att det blir någon tydlig vändning i bostadsbyggarsektorn under nästa år heller. Det är långa ledtider i bostadsbyggandet och vi ser nu mycket låga nivåer på både antalet publicerade och säljstartade projekt. Det stärker vår tidigare prognos om ett fortsatt fall i antalet påbörjade nya lägenheter nästa år, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han pekar också på att de officiella prisjusteringarna bara är en del av åtgärderna för att öka attraktiviteten i nya objekt.

– Andelen prissänkta nya bostäder är nu uppe i 9 procent och då gäller det ändå bara det som syns i förändrade listpriser. De prissänkningar som görs vid sidan av listpriserna, bland annat i form av avgiftsfria månader, eller där prissänkningar förhandlas vid sidan av listpriserna, syns inte. Om bostadsutvecklare vid fortsatt låga försäljningstal måste stärka likviditeten framöver, kan prissänkningarna på osålda nya bostäder tillta ytterligare. Detta även om priserna på bostäder på andrahandsmarknaden – som konkurrerar med nyproduktionen – skulle stabiliseras, säger Robert Boije.

De bostäder som nu säljs tar dubbelt så lång tid att förmedla. Andelen prissänkta objekt fortsätter att stiga och antalet bokade lägenheter ligger på den lägsta nivån sedan 2013.

– Mycket talar för att HMI kommer att fortsätta att sjunka nästa år för samtliga boendeformer. Bostadsräntorna väntas inte sjunka markant i närtid och bostadspriserna på andrahandsmarknaden falla lite till innan de börjar stiga svagt igen. I rådande ekonomiska läge ligger hushållens prioritet knappast på att köpa nyproducerade bostäder på ritning med inflyttning först om 1–2 år, säger Robert Boije.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige