Image

Satsar på passivhuscertifierade samhällsfastigheter

Energi/miljö Emrahus och Attendo inleder en satsning på passivhuscertifierade samhällsfastigheter. Det första projektet genomförs i Gävle.
Publicerad den 25 November 2013
Robin Berkhuizen, Emrahus, och Vahid Mir Babaei, Attendo. Bild: Emrahus/Attendo
Robin Berkhuizen, Emrahus, och Vahid Mir Babaei, Attendo.

Emrahus AB är en av de ledande i branschen med att bygga småhus i form av passivhus. Nu går Emrahus ut tillsammans med Attendo AB och Gävle kommun i en ny satsning på passivhuscertifierade samhällsfastigheter.

Först ut satsningen är en serie med funktionella LSS-boenden. De kommer finnas i ett eller två plan med vardera sex lägenheter.

Planlösningen är utarbetad med individens självständighet i åtanke och är välplanerad samt effektiv med bland annat privata ytor, gemensamma ytor och goda personalutrymmen.
Passivhus erbjuder ett betydligt bättre inomhusklimat för boende och personal än vad konventionella lösningar erbjuder och med den låga driftskostnaden är passivhus ett utmärkt alternativ.

- Det är fantastiskt roligt att få bygga det första svenska LSS-boendet som kommer att certifieras enligt den tuffare internationella standarden, det är dessutom extra roligt att det blir det nordligaste passivhuset i Sverige. Våra LSS-boenden är framtagna i samarbete med vårdgivare med stor erfarenhet inom vården. Dessutom är passivhus ett hållbart och långsiktigt mycket ekonomiskt fördelaktigt alternativ, det tjänar alla på, säger Robin Berkhuizen, vd för Emrahus.

- Trots de stränga krav som skall uppfyllas har vi som arkitekter med Emrahus passivhussystem kunnat jobba ganska obehindrat med gestaltningen av LSS-boendet. Vi har haft goda förutsättningar att skapa ett bra boende. Byggnaden är uppdelad i två klimatzoner, en inre med ett behagligt ”året-runt klimat” och en yttre som fungerar som sluss mellan ute och inne. Den yttre zonen är väl tilltagen i yta och fungerar som en veranda, en vinterträdgård eller ett utökat allrum när temperaturen ute tillåter; ett tillskott till det gängse boendet, säger Mats Andersson, Mono arkitekter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige