Image

Så här blir nya Gottsunda centrum

STADSUTVECKLING Nu har kommunfullmäktige i Uppsala fattat det slutliga beslutet att godkänna förnyelsen av Gottsunda centrum i sydvästra Uppsala. Stadsdelscentrumet byggs nu ut till en trivsam handels- och mötesplats som bättre motsvarar kundernas behov. Här ska finnas ett rikt utbud av butiker, service och kulturupplevelser, liksom sköna stunder för hälsa och välbefinnande.
Publicerad den 29 April 2009

Ytan ökar med drygt 9 000 kvadratmeter, från 17 000 kvadratmeter till 26 500 kvadratmeter i delvis två plan. Antalet butiker fördubblas till ett 45-tal verksamheter.

Tyngdpunkten kommer att ligga på dagligvaror, mode & beklädnad, hem & fritid samt konceptstarka restauranger, som tillsammans förstärker och tydliggör de mervärden som redan finns i form av till exempel ett välbesökt bibliotek och en populär teater. Genom en ny tillfartsväg och satsningar på
infrastrukturen, bland annat genom borttagande av mörka passager och en ny infart och parkering, ska Gottsunda centrum bli mer lättillgängligt och tryggare.

– Vi ska attrahera kunder från närområdet, men också från områden lite längre bort. Gottsunda centrum ska inte bara vara en handelsplats med ett rikt utbud av butiker, utan också en trygg och trivsam plats där människor ska kunna mötas och delta i aktiviteter både när det gäller kulturupplevelser och för att må bra, säger Ove Jansson, vd för Uppsala Kommuns Fastighets AB.

– Målsättningen är att skapa en naturlig mötes- och handelsplats för de cirka 40 000 invånare som bor i stadsdelscentrumets upptagningsområde säger Gunnar Hjorth, projektchef på NCM Donaldsons som ansvarar för utvecklingen på uppdrag av Uppsala Kommuns Fastighets AB.

– Våra ledord vid utformningen av Gottsunda centrum har varit ljus, volym och trygghet i en modern arkitektur, säger Anders Eriksson, ansvarig arkitekt på Werket Arkitekter.

Om- och tillbyggnaden av stadsdelscentrumet startar i maj 2009 med färdigställande under 2012. Byggandet kommer att ske etappvis i tre större huvudetapper. Total projektkostnad, det vill säga investering i centrumbyggnaden, vägar, cirkulationsplatser, parkering, inlastning, mark med mera är kalkylerad till 490 miljoner kronor.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige