Image

Riksbyggen och Liljewall utvecklar kvarter i Stenungsund

Bygg/Arkitektur Tillsammans med Riksbyggen har Liljewall vunnit Stenungsunds kommuns markanvisningstävling för ett kvarter längs med CW Borgs väg. Vinsten möjliggör byggandet av ett Bonum seniorboende med cirka 55-60 lägenheter.
Publicerad den 13 April 2016
Liljewall och Riksbyggen utvecklar ett kvarter med seniorboenden i Stenungsund. Bild: Liljewall
Liljewall och Riksbyggen utvecklar ett kvarter med seniorboenden i Stenungsund.

Kvarteret är beläget nära såväl Stenungsunds stadskärna som goda kommunikationer.
Det aktuella kvarteret ligger i gränsen där Stenungsunds ursprungliga skärgårdsbebyggelse möter en småskalig bebyggelse längs CW Borgs väg.

Bostadshusens fasader har delats upp i mindre enheter och i olika material som trä och tegel för att skapa en inbjudande variation.

Mot norr möts man av en stadsliknande fasad där en levande bottenvåning med lokaler blir samlingspunkt för de boendet i området – dessutom med plats för ett café. Bostäderna har rustas med generösa balkonger med plats för odling vilket också bidrar till ett blomstrande gatuliv. Husens våningsantal varierar mellan fyra och fem våningar där den översta våningen upplevs som en del i ett varierat taklandskap vilket skapar en dynamisk siluett.

Inne på gården finns ett par mindre byggnader som är sammanbyggda med ett gemensamt taklandskap. De små husen anpassar sig till de omgivande byggnaderna och ansluter sig i karaktär och material till skärgårdsbebyggelsen. Trädgården är en gemensam yta som nås från trapphusen. Här finner besökarna uteplatser samt möjlighet till odling och umgänge på terrassbjälklaget ovanpå parkeringsgaraget.

– Det är väldigt roligt att vi får möjlighet att vara med och utveckla ännu ett fint Bonumprojekt. Kvarteret kommer att tillföra mycket till stadsmiljön i centrala Stenungsund och bli en övergång mellan centrumbebyggelsen och det traditionella skärgårdssamhället, säger Karl Palmberg, ansvarig arkitekt på Liljewall.

Dagens äldre är inte bara fler än någonsin tidigare, de är också mer aktiva och måna om att behålla hög livskvalitet – genom detta Bonum seniorboende får de denna möjlighet.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige