Image

Riksbyggen delar ut 765 miljoner kronor till ägare, kunder och personal

EKONOMI Riksbyggen delar ut 765 miljoner kronor till sina intressenter, genom utdelning till ägarna, återbäring till kunderna och resultatpremie till personalen. Detta efter att företaget under fem år har redovisat en vinst på 1 420 miljoner kronor.
Publicerad den 3 April 2008

Riksbyggens styrelse konstaterar att företaget är välkonsoliderat och kan finansiera beslutade framtidssatsningar utan att behålla hela det ackumulerade överskottet.

Därför har styrelsen fattat beslutet om att sammantaget fördela 765 miljoner kronor mellan företagets intressenter.
- Vi är väldigt glada att alla våra intressenter kan få del av de goda resultat som under de senaste åren skapats inom bland annat finansförvaltningen och vid försäljningar av verksamheter utanför våra kärnområden, säger Riksbyggens vd Sten-Åke Karlsson. Denna utdelning genomförs i ett läge där våra två affärsområden Bygg och Förvaltning redovisar goda resultat och har en potential att fortsatt leverera det vi förväntar oss.

Av den föreslagna utdelningen till ägarna om 719 miljoner kronor, motsvarande 600 kronor per andel, tillfaller 340 miljoner kronor Riksbyggens drygt 1 500 bostadsrättsföreningar i relation till deras andelskapital.

Återstoden av den föreslagna utdelningen fördelas bland övriga ägare efter andelskapital: Cirka 15 centrala fackförbund (bland andra Kommunal, IF Metall, Byggnads, Målareförbundet, Elektrikerförbundet, Skogs- och Träfacket samt Handels) delar på 310 miljoner kronor, ett 30-tal lokala ägarföreningar delar på 38 miljoner kronor och kooperativa företag delar på 31 miljoner kronor.

Återbäringen har av styrelsen fastställts till 2,5 procent och den tillfaller, enligt traditionella kooperativa principer, bostadsrättsföreningar som är både medlemmar och kunder, i relation till deras köp av förvaltningstjänster från Riksbyggen.

Styrelsen har också beslutat att ramen för den resultatpremie som utbetalas till all personal utökas från 20 till 30 miljoner kronor. Företagsledningen är dock undantagen från den premiemodell som tillämpas inom Riksbyggen.

- Alla medarbetare gör ett gediget jobb och ska med resultatpremien känna att de är uppskattade och har en viktig del i de fina resultat som Riksbyggen presterat under de senaste åren, säger Sten-Åke Karlsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige